Британски учени очерниха брутално България

Българската мусака оглавява списъка на най-въглеродно интензивните кулинарни специалитети, предават световните осведомителни агенции. Това станало ясно, след като изследователи изчислили въглеродния отпечатък на няколко популярни европейски манджи.

Заради голямото съдържание на говеждо месо начело в антикласацията на ястията, които най-много допринасят за измененията в климата, освен мусаката, са фламандското задушено и гулашът.

Какво имаме в менюто за празниците?

Това е решение, което не е без последствия за планетата! Наистина някои рецепти имат по-голям екологичен ефект от другите, както показва проучването на британската консултантска компания Uswitch.

Анализът включва някои от най-популярните ястия в Европа. Той се основава на компонентите, дадени от предаването „Гууд фууд“ (Добра храна) на Би Би Си за всяка от рецептите.

Въглеродните емисии на всеки специалитет са изчислени с онлайн инструмента „Май емишънс“ (https://myemissions.green/food-carbon-footprint-calculator/). С тази платформа може да се въведе всяко ястие или негов компонент, за да се провери какъв е ефектът му върху околната среда.

Готвенето на мусака е също толкова въглеродно интензивно, колкото да караш 47 километра с кола, разкрива проучването. Просто защото тя съдържа говеждо месо. Всъщност отглеждането на едър рогат добитък е отговорно за 15% от отделяните емисии на парникови газове според данни на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО). Затова едва ли е изненадващо, че всички рецепти в челото на класацията са на базата на говеждото месо.

По-специално именно българската версия на мусаката оглавява списъка, изтъква АФП. За всяка порция от нея се отделят 11 971 грама въглероден диоксид. Uswitch достига до това огромно число, като преценява, че за една тава българска мусака отива килограм говеждо.

Тя е различна от гръцката рецепта, при която се използват патладжани вместо картофи, изтъква АФП. Въглеродният отпечатък на гръцката версия, която е седма в класацията на Uswitch, се оценява на 2450 грама CO2.

На второ място в списъка е фламандското говеждо задушено, известно като stoofvlees или carbonnade. То е отговорно за около 11 202 грама CO2. Германският гулаш е трети с 8055 грама CO2.