Прецакани! Експерт каза кои ще бъдат най-ощетени при преизчисляването на пенсиите

В първия ден на Коледа влиза в сила увеличаването на пенсиите. Минималната от 300 лв. става 370 лв., а максималната- от 1440 лева на 1500 лева.

Промените предвиждат да се повиши тежестта за всяка година осигурителен стаж – от 1,2 на 1,35%. 

Преизчислените си пенсии хората ще получат през януари, като към тях ще бъде изплатена и разликата за седемте дни от 25 до 31 декември.

„Това дава възможност на хората, които имат по-дълъг трудов стаж, да получат много по-голяма пенсия, но и на всички останали пенсията ще бъде увеличена. Изчисленията показват средно с 12,5%, но в парично изражение експертите го изчисляват някъде с около 87 лева средно ще се увеличат пенсиите“, коментира пред България Он Ер бившият вицепремиер и бивш социален министър Лидия Шулева.

Голяма част от хората, които са се осигурявали на максималния праг, няма да получат увеличение. 

„Това е една огромна несправедливост, тъй като на практика таванът, който има отношение към дохода, няма да има отношение към стажа. Те ще бъдат много силно ощетени от това увеличение, което е за всички останали“, смята Шулева.

Има и пенсионери, които са доволни от доходите си и не се притесняват, че няма да получат увеличение. Преизчисляването на пенсиите ще се извърши само ако е в полза на пенсионера. В противен случай се запазва досегашният размер.