Акад. Богдан Петрунов посочи единствения начин да минем леко през Омикрон вълната

Без имунизация сме обречени, трябва да се намери стимул за хората, макар че не съм привърженик на материалните стимули. Необходимо е обяснение, че няма нищо страшно в имунизацията.

Още от края на 40-те и началото на 50-те до днес имунизацията у нас е нещо нормално. Но противоречивата, фалшивата информация е обезпокоителна, защото разсейва хората и създава страхове в тях.

 

Хора, които нямат представа от медицина, говорят, това е най-страшното. А науката е категорична за ползата от ваксинация, каза пред БНР акад. Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България. 

Според него през януари Омикрон ще стане доминиращ вариант у нас и припомни, че той се разпространява бързо, но протича по-леко. „Но и тези данни са условни. Важно е обаче и нивото на имунизираните. При 60-70% имунизирани вариантът ще е по-незначителен за нас… Колкото по-малко имунизирани има, толкова повече вирусът мутира“. 

Акад. Петрунов подчерта, че 30-40% от преболедувалите развиват пост Covid синдром.  „Преди два месеца вече официално този дълъг Covid беше обявен за отделна болест. Затова казваме, че това е мултиорганно заболяване“. 

Той потвърди, че се работи по създаването на ваксина, която е насочена към стимулиране на клетъчния имунитет: „Много се говори за антителата, те са важни към момента, но след 3-6 месеца спадат и нямат ефективност. 

Дълбокият смисъл на всяка ваксина е стимулиране на клетъчния имунитет, стимулиране на паметовите клетки, които при повторен контакт със съответния вирус се активират наново и започват производството на антитела. Много активно се работи по такава ваксина и вече има добри резултати“.