Синоптиците от Meteo Balkans смаяха всички с прогнозата си за съботния ден КАРТИ

Днес ще е предимно ясно, с временни увеличения на облачността в Дунавската равнина и по Черноморието. Валежи не се очакват, съобщават синоптиците от Meteo Balkans.

Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад и температурите ще останат високи за края на декември. Минималните градуси ще бъдат предимно между 3° и 5°, по-топло остава по морския бряг – до 4-6°С.


Коледата ще посрещнем с разкъсана облачност, която до края на деня в северните райони ще се вплътнява. Възможно е в сутрешните часове да преръми в Северозападна България. 

През деня в събота ще продължи да духа до умерен, а в източните райони и северно от планините – и временно силен вятър от запад-югозапад. Затоплянето в страната ще продължи и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 9° и 15°С.

Времето в планините до обяд ще е с разкъсана облачност, а следобед – предимно значителна. В планините ще духа много силен югозападен вятър, а предстоящото затопляне ще създава предпоставка за много висока лавинна опасност. След обяд на отделни места по високите върхове вятърът да придобие ураганни стойности. Максимална температура на височина 1200 метра – около 8°, на 2000 метра – около 3°.

Поради предстоящото затопляне, през следващите 24 часа в планините ще се създаде предпоставка за много висока лавинна опасност. Очакваме и повишаване на нивата на подпочвените води и на реките. 

Над Черноморието времето ще е с разкъсана облачност, която до обяд ще се вплътнява. Ще продължи да духа силен югозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще се повишат и ще са между 12°-15°. 

Времето в София 

Сутрешните температури в столицата постепенно ще се повишават, но ще остане хладно с минимални градуси до 2-3°С. През деня времето в столицата ще е с разкъсана, предимно висока облачност, но валежи не се очакват. Максималните температури на въздуха ще се повишат и ще са между 7° и 10°. 

Прогноза за ФПЧ 

Не се очакват замърсявания в големите градове – нивата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето на Балканите  

В нощта на Рождество Христово над Северна Италия ще се формира област от ниско атмосферно налягане, което ще дестабизлира времето над Западните Балкани. По-значителни валежи от дъжд очакваме над северозападните райони от нашия полуостров.

По същото време към централните и източни райони от Балканите ще продължи преноса на по-топла въздушна маса и температурите чувствително ще се повишат.