Нашенци щурмуват предпразнично магазините в Одрин, грабят тоалетна хартия и… СНИМКИ

Хиляди българи превзеха Одрин през почивните дни. Опашки по границите, колони от автобуси, препускащи хора с пазарски колички, викове и задушаващо препълнени аптеки и пекарни. Такава бе гледка в турския град, който се намира само на около 15 километра от българската граница, пише trafficnews.bg.

Одрин е предпочитана дестинация за туризъм и покупки – особено преди Коледа и Нова година.

 

Основната причина за голямата популярност на Одрин е изгодният за българите обменен курс на валутата в момента. Защото за разлика от турската лира, българският лев е също така стабилен като еврото, с което е обвързан.

Един български лев се разменя за около 8,94 турски лири. Докато през август едно евро струваше около 10 турски лири, междувременно еврото се разменя за над 17 лири. А курсът на лирата пада почти всеки ден. 
През изминалата събота българите буквално разграбиха всичко по рафтовете на магазините в Одрин, видя наш репортер.

Много от търговските обекти не можаха да смогнат с доставки на стока и рафтовете останаха празни. Особени интерес предизвикаха тоалетната хартия и кухненските рола.

Количките на нашенците преливаха от препарати и прахове за пране, течен шоколад, безалкохолно и сладкиши Рафтовете с брашно и ориз останаха празни. 5 килограма брашно може да се намери за 4 лева, а оризът е под 2 лева за 3 килограмова разфасовка.

Паркингите, булевардите и дори тревните площи бяха заети от коли и автобуси.

Така нареченият Бермудски триъгълник – района около Синия пазар, Марги аутлет и супермаркет Мигрос , бе препълнен от рейсове и автомобили. Липсата на места за спиране накара мнозина да позиционират превозните си средства по тротоари, в градинки и дори в средата на булеварда. Естествено, много от тях изгоряха с актове.

Бягащи хора с препълнени чанти с евтини мандарини, банани и портокали е обичайната гледка около Синият пазар. И ако у нас мандарините са около 2 лева, то в южната съседка са едва 60 стотинки.

Чували с маратонки и анцузи, естествено имитации, се носеха към паркингите. Пижами, чехли и чорапи също бяха атракцията на тържището.

Сравнително спокойна бе ситуацията в мол Ераста, където навалица от хора нямаше.

Не такава бе картината в центъра на Одрин. Тълпи от народ се носеше към закрития пазар, където цял ден игла да хвърлиш, няма къде да падне.

Опашки се виеха пред аптеките за евтин аспирин и нурофен, но съседите са вкарали ограничения. През уикенда човек можеше да купи само по две опаковки от всеки медикамент. Възрастна дама втрещи аптекарите с поръчка за 50 аспирина, тъй като „купувала за три приятелки”. Опаковка от медикамента е 1 левче.

С килограми дамите мъкнеха кори за баница и баклави от местните пекарни, където майсторите едва смогваха с поръчките.  

Междувременно всички хотелски стаи в Одрин бяха заети – все от българи, дошли да си починат и да напазаруват на изключително ниски цени. Докато за турците обезценяването на лирата е същинска катастрофа, за българите това е добре дошло.

Последното се виждаше по препълнените багажници и задни седалки. На връщане у нас, по границите, масово от колите изпадаха багажи в краката на митничарите. Колите се връщат в България, натъпкани до последно. И, разбира се, с пълни резервоари!