Проф. Витанов каза дойде ли Омикрон в България и какво ни чака като се застъпи с Делта

„Омикронът с голяма вероятност вече е в страната. Този вариант на вируса няма да може да стане доминантен у нас до Нова година. Проблемите с него ще са догодина.  Прогнозата се изпълнява.

Приготвяйте се спокойно за празниците.“, това написа във Фейсбук профила си математикът проф. Николай Витанов.

Извънредно! Омикрон нахлу в България, лаборатория съобщи за открити проби

„Базовото репродуктивно число днес е 1.003 – близо е до 1. Прогнозата я знаете – бавно разтоварване на здравната система. Другата ми прогноза също я знаете – вълната с Омикрона ще застъпи вълната от делта варианта на вируса и ще ни завари при неразтоварена здравна система.

Починали октомври – декември при вълната миналата година по това време – 6751 починали 1-ви октомври 2021 – 20 968. Починали спрямо починалите от съответната вълна миналата година по това време – 139.1% (от декември има още много време). Значи, дотук при тази вълна са починали 39.1 % повече хора отколкото при съответната вълна миналата година. Причина – недостатъчно обхватна ваксинация.

Делта вариантът е къде по-заразен. Дори и при ваксинация от около 30% делта вариантът заразява повече хора в  сравнение със заразените по същото време миналата година. Затова и смъртността е по-голяма. При 70% ваксинирани нямаше да е така. Смъртността щеше да е доста по-ниска.

Броят на смъртните случаи е над 30 000, а годината още не е свършила. Области на ниво 4 няма. Даже се очаква да се появи и зелено за празниците. Жълтата област в Източна България расте. Половината области са под ниво 3.  Това е добре. Развитието е според прогнозата за спокойни празници.

Започва да се наблюдава застой в спада на случаите в големите градове и в няколко по-малки. Това се очакваше. Очаква се бавният спад на случаите да продължи. Омикронът закъсня фатално, за да направи поразии тази година. Догодина ще му сърбаме попарата.

Една от областите се очаква да е вън от червената зона. Това е добре. София-град  се очаква да е вън от много тъмночервената зона. Държи фронта и това е добре за цялостната обстановка в страната. Очакванията са, броят заболели на 100 000 души бавно да намалява

Дифузното разпространение угасна.  Народът ще яде и ще пие по празниците напук на Омикрона.

Засега няма основания за тревога. Очаква се  тенденцията на бавен спад на случаите  да продължи и през новата седмица. Половината области са вън от виолетовата зона на риска. Имаме и трета област в жълтата зона. Положението бавно се подобрява.  Благоприятния сценарий си върши работата, но има нужда от нашата подкрепа, за да продължи да си я върши и да намалява обхвата на виолетовата зона“, написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.