Разкритие: Оръжейният бос Емилиян Гебрев издълбал в скалите в Синеморец за баровски басейн

Името на оръжейния производител и търговец Емилиян Гебрев, който през 2015 година бе отровен с нервно-паралитично вещество от групата на Новичок, изплува в . Това показва проверка, направена от Флагман.бг.

Областният управител на Бургас проф.Мария Нейкова съобщи вчера, че е възложила пълна проверка на държавната собственост в региона.

Екипът й внимателно обходил цялата област, докато не достигнал до най-южната точка и се е натъкнал на . Достъпът до тях бил възпрепятстван от години, тъй като имало множество частни имоти. 

Нейкова не посочи името на собственика на въпросните имоти и потенциален ползвател на незаконния басейн. Тя уточни, че това е в процес на доказване и на първо време е изпратила питане до кмета на Царево Георги Лапчев и очаква отговор в кратък срок.

Няколко часа по-късно от Окръжна прокуратура в Бургас съобщиха, че се самосезират по случая и ще направят пълна проверка, която започна още от днес.

Според неофициална информация земите около издълбаните скали са собственост на Емилиян Гебрев, който е построил впечатляващ ваканционен имот на носа в курортното селище. Изкупил е всичко наоколо и реално няма съседи в близост. Няма и любопитни очи. 

Години наред никой не е разбрал, че е извършена незаконна дейност. Преглед в сателитните карти показвал, че този басейн се вижда още от 2008 година. 

Как екипът на Областна администрация в Бургас е стигнал до „находката“, остава загадка. Твърди се, че било случайно, но според информация на Флагман.бг не е съвсем така. Според запознати е направен първичен оглед чрез сателитите, а впоследствие и с дрон.

От данните по преписката, които са предадени в прокуратурата, става ясно, че впоследствие собственикът е осигурил достъп на проверяващата комисия до имота си, тъй като явно е бил убеден, че няма да му създадат проблем.

Басейнът бил на 50-ина метра от основната сграда – на самия нос, където се отваря най-добрата гледка към целия залив. Става въпрос за съоръжение в сферична форма, до което се достига по бетониран път. Под него, отново върху скалите е изградена бетонна площадка върху, която е насипан пръст и пространството е озеленено. На 20-ина метра бил и незаконния подемник.

Днес прокуратурата се очаква да даде допълнителни подробности по случая.

Емилиян Гебрев от близо две десетилетия има собственост в Синеморец. Той е един от най-крупните бизнесмени в страната.

Пътят му започва от държавната оръжейна фирма „Кинтекс“. През 1992 година създава ЕМКО АД, която е специализирана в износа на боеприпаси. През годините името му се е свързало с няколко международни скандала, а през 2012 г., Гебрев бе в т.нар. „черен списък“, пратен до българското външно министерство от Руската Федерация. Според Москва, той е продавал оръжия в Грузия и други размирни райони. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ