Дянков с кошмарна прогноза за 2022 г: Опасността е много сериозна, управляващите я подценяват!

Инфлацията е сериозна опасност пред управляващите. Това заяви в „Тази сутрин“ по бТВ бившият финансов министър Симеон Дянков. Според него има подценяване на ситуацията, като прогнозира ръст на инфлацията. 

„През следващата година инфлацията ще бъде още по-висока и не просто първите месеци заради скока на енергийните цени, а за цялата 2022 г.

Това е сериозна опасност за управляващите – има подценяване на ситуацията“, каза Дянков. 

По думите му инфлацията у нас е по-висока от средноевропейската, според него правителството трябва да се фокусира върху икономически растеж, за да се излезе от ситуацията. Той обясни, че заради растящата несигурност покрай „Омикрон“, спирането на големите инфраструктурни проекти и по-големите социални плащания – ще допринесат за увеличаването на инфлацията.

Дянков каза, че средната инфлация за страната е около 7%, но в определени сектори достига до 30%.

„Еврозоната започва да изглежда по-проблемна като влизане, отколкото преди няколко месеца заради голямата инфлация. Инфлацията е един от официалните критерии – България трябва да е под 1,5% от най-ниската инфлация на ЕС. В момента не се вписваме, ако инфлацията продължи така, проблемът ще се задълбочи“, уточни Дянков.

Относно Бюджет 2022, Дянков коментира, че не е изненадан от първоначалните заявки за повече пари за социалната сфера.

„Веднъж като се даде стимул за социално слабите, в случая за пенсионерите, е много трудно политически да има крачка назад. В следващия бюджет вероятно ще бъде вдигната“, каза финансистът.

По думите му идеята за вдигане на учителските заплати е добро решение на кабинета. Той даде висока оценка на министър-председателя Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев. Според него ще бъде трудно да се работи в толкова широка коалиция.

Той разкритикува действията на служебния кабинет по отношение на Плана за възстановяване. 

Дянков беше лаконичен относно скандала със Световната банка и Кристалина Георгиева, а намесването на името му в казуса определи като „геополитика“.