Минеков избухна срещу нови назначения в кабинета: Мафията се завръща в кадифе и коприна

Булфото

Назначения в новия кабинет разбуниха духовете.

Служебният министър на културата в правителствата на Стефан Янев проф. Велислав Минеков публикува гневен статус във фейсбук заради нови назначения в кабинета на Кирил Петков.

Той не посочи точно какво има предвид, но вчера стана ясно, че първият председател на ДАНС Петко Сертов става съветник на външния министър, предаде OFFnews.

bg.

Сертов е „най-младият съветник на Генчовска – роден е през 1956 година“, а началник на кабинета на министъра ще е Петьо Петев. Петев е роден през 1956 г. и е бил секретен сътрудник „Динов“ от Първо главно управление на ДС.

Петко Сертов започва професионалната си кариера на кадрови офицер във Второ главно управление на Комитета за държавна сигурност през 1984 г. Постъпва в новосформираната Централна служба за борба с организираната престъпност в началото на 1991 г. – в сектор „Международен тероризъм“.

Ето и целият статус на проф. Минеков: 

С оглед на днешните назначения не ще бъда способен да запазя мълчание в следващите традицията сто дни. Завръщането на мафията преоблечена в кадифе и коприна не беше желанието на нашия протест.
Оставам същият. Служебният министър на културата в правителствата на Стефан Янев проф. Велислав Минеков публикува гневен статус във фейсбук заради нови назначения в кабинета на Кирил Петков.

Той не посочи точно какво има предвид, но вчера стана ясно, че първият председател на ДАНС Петко Сертов става съветник на външния министър.

Първият председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) Петко Сертов е бил назначен за съветник на новия министър на външните работи на България Теодора Генчовска (от квотата на „Има такъв народ“), показва проверка на „Клуб Z“.

Сертов е начело на ДАНС от учредяването на агенцията на 1 януари 2008 г. до лятото на 2009 г., когато заема поста на зам.-шеф на антикорупционната комисия, известна със съкращението си БОРКОР.

Името на Сертов стана известно, след като в началото на декември 2014 г. той изчезна мистериозно. Той бе издирван до януари 2015 г. напълно безуспешно, когато сам се появи също така изненадващо заедно със съпругата си от Гърция.

В екипа на Ганчовска вече са се наредили колеги на Сертов, представители на службите с още по-дълги биографии, започващи от времето на Държавна сигурност:

Петьо Петев, роден през 1956 г., секретен сътрудник „Динов“ от Първо главно управление на ДС.  Началник на кабинета на министъра. Засега е известен с това, че гони всичките си посетители, които не се обръщат към него с „доктор Петев“. Изключение прави за министърката, разбира се

Петър Воденски, роден през 1951 г. и секретен сътрудник „Велинов“ към Генералния щаб на Българската народна армия.

Иван Петров, роден през 1953 г., секретен сътрудник „Балинов“ на Първо главно управление на ДС.

Лъчезар Петков, роден през 1949 година, който обяснява на колегите си, че очаква назначение в ръководството на министерството, което би било скандално предвид преклонната му възраст.