Проф. Витанов назова главните виновници, заради които COVID уби 3 пълни дивизии българи

Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 21 декември 2021 г.

Той поясни, че тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

„Информацията е основана но изчисленията, които излизат от компютрите.

Знаете, че съм откровен с вас. Пиша ви и доброто, и лошото. За де сте информирани и да можете да се предпазвате от опасностите, свързани с пандемията.

На хейтърите, след като станаха на суджук в капана на Тамерлан, няма какво да им обръщам внимание. Да четат, да реват, да вият и да се тръшкат – това си е тяхно право.

Както винаги – първо коментарите, после – веселата част.

Сега по точките – анализ на ситуацията.

0. Омикронът го няма, но това се и очакваше – поне аз го очаквах. Знаете прогнозата ми, която бе направена страшно отдавна – този вариант на вируса няма да може да стане доминантен у нас до Нова година. Проблемите с него ще са догодина. Прогнозата се изпълнява. Приготвяйте се спокойно за прозниците. Спазвайте елементарните мерки, за да не си ги прецакате празниците, като пипнете вируса баш по Коледа.

1. Базовото репродуктивно число днес е 1.01 – близо е до 1.
Прогнозата я знаете – БАВНО разтоварване на здравната система. Странно е, че е над 1 числото. Би трябвало да е под 1.

2. Смъртността
Да нагледаме капана на Тамерлан.
Починали октомври – декември при вълната миналата година по това време – 6751
починали 1-ви октомври 2021 – 20 968
починали до днешна дата – 30 239
починали от 1-ви октомври насам за тази вълна – 9271
Починали спрямо починалите от съответната вълна миналата година по това време – 137,3% (от декември има още много време).

Значи, дотук при тази върна са починали 37.3 % повече хора отколкото при съответната вълна миналата година. Причина – недостатъчно обхватна ваксинация. Вече обясних как недостатъчно обхватната ваксинация води до висока смъртност. Не ми сервирайте блажни теорийки за противното – при мен те директно биват изхвърляни в тоалетната. Който иска – да си им вярва.

Прогнозата за броя смъртни случаи в края на годината – очаквах да прехвърлим 30 000. Кой ли не се изреди да реве и вие срещу тази прогноза. Днес бройката е 30 329.

Прогнозата е вярна. Хейтърите вият на умряло. Месеци рев срещу Витанов. Месеци вой – трупове броял, грозен бил, нищо не познавал, плашел хората, да го съдим, да го бием, да го убием. Диванните ревачи станаха на суджук по рецептата на Тамерлан. Ревете и вийте – може пък някой от вас да има певчески способности и да го забележат.

Трудно е да си прост в тая държава – конкуренцията е огромна. Нали знаете какво е казал Ян Хус на бабиера, който докретал да хвърли една съчка на кладата му. Вместо да съдите тези, които ви докараха до 30 000 трупа, си правите устата да съдите мен, който ви предупредих. Простотата ви, хейтъри, не е свещена. Тя е безгранична.

3 пълни дивизии хора си заминаха заради коплексарщината и маниакалната жажда за слава на вашите гурута. И още ще си заминат. Това е положението. Все едно война сме загубили – и защо? За да блеснат едни хора.

За ваксинацията – ако щете, не ви карам насила. АМА ВИ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА СЕ ВАКСИНИРАТЕ. На хейтърите нищо не препоръчвам. Да си им препоръчват гурутата им, дето докараха смъртността до над 30 000.

Взимате си решенията сами, носите си последствията сами за вас си. Лошото е, че покрай вас може да пострада и някой друг.

3. Картата на риска съгласно плана на министерството на здравеопазването.
Тук нещата вървят на добре. Области на ниво 4 няма. Даже се очаква да се появи и зелено за празниците. Жълтата област в Източна България расте. Това е добре. Развитието е дпоред прогнозата за спокойни празници.

Следва обаче да се отбележи следното нещо. Започва да се наблюдава застой в спада на случаите в големите градове и в няколко по-малки. Това се очакваше. Очаква се бавният спад на случаите да продължи. Половината области в страната са на ниво 2, една е на ниво 1. Празниците ще са спокойни. Омикронът закъсня фатално, за да направи поразии тази година. Догодина ще му сърбаме попарата.

4. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост – развитието тук потвържава изводите от предната карта.
Една от областите се очаква да е вън от червената зона. Това е добре.

София-град се очаква да е вън от много тъмночервената зона. Държи фронта и това е добре за цялостната обстановка в страната. Очакванията са, броят заболели на 100 000 души бавно да намалява.

ДИФУЗНОТО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ УГАСНА. НАРОДЪТ ЩЕ ЯДЕ И ЩЕ ПИЕ ПО ПРАЗНИЦИТЕ НАПУК НА ОМИКРОНА.

Знаете, че това е прогнозата на Витанов. Наблюдавам големите градове – София,р Пловдив и Варна. Там спадът на случаите доста се забави. Наблюдавам и Пазарджик. Засега няма основания за тревога. Очаква се тенденцията на бавен спад на случаите да продължи и през новата седмица. Половината области са вън от виолетовата зона на риска. Трябва да държим така и да внимаваме – все пак виолетовото още е много. Благоприятния сценарий си върши работата, но има нужда от нашата подкрепа, за да продължи да си я върши и да намалява обхвата на виолетовата зона.

6. Омикрон варианта на вируса – НЯМА ГО НИ ПРИ НАЦИОНАЛНИЯ ЦЕНТЪР ПО ЗАРАЗНИ И ПАРАЗИТНИ БОЛЕСТИ, НИ ПРИ ВИТАНОВ – системата за ранно предупреждение на Витанов все още не го засича, а тя, както вече се убедихме, не е лоша. Пак да пиша – ТОВА Е ДОБРЕ, НО ДА НЕ СЕ САМОЗАБРАВЯМЕ. Омикронът ще дойде, няма да ни се размине. Но каквито преблеми ще имаме с него – ще са догодина. Това е прогнозата, направена е отдавна, още когато другите ви плашеха със страшния Омикрон. И се изпълнява.

7. Тотален локдаун до края на годината – няма да има.
Забравихме за тоталния локдаун – нали така. Е, това беше и прогнозата на Витанов. И тая беше направена страшно отдавна – още в края на спитимври, когато ви плашиха други анализатори с тотален лакдаун. И тая прогноза се сбъдна.

8. Сега веселата част. Да отбележа – веселата част не е за пандемията, а за ситуацията в страната. Жанрът може да го наречем така – хумористичен реализъм на Витанов. Защо го има това – също знаете – ако тръгна да ви говоря с високопарните математичски термини, ще избягате на втората минута, ако не заспите от оттегчение. Тъй, че няма защо да се дуя с високопарни приказки. Следствие – има доста да си говорим за Мърфи, Питър, Паркинсън и другите.

Та веселата част. Днес е доста весело. Ще обсъдим закона на Падер

КАКВОТО ПОЧВА ДОБРЕ, ЗАВЪРШВА ЗЛЕ
КАКВОТО ПОЧВА ЗЛЕ, ЗАВЪРШВА ОЩЕ ПО-ЗЛЕ
.

Доста черничък е хуморът тук. Но пък този закон никак не е мек особено в неуредени държави. Почвате да си мислите за една държава. Сакън, сакън, каквото има гнило е само в Дания. Само в Дания.

Практически приложения на закона
а. Витанов и хейтърите – винаги с това почваме. Миналата година нещата почнаха добре. Имаше НОЩ, смъртността през първите 3 месеца беше 144 човека общо, случаите бяха паднали на 6 на ден. И се явиха блажните теорийки. И се появи кафявото нещо от тоалетните, което ви се предлагаше за шоколад. Резултат – 30 000 починали, тенденц щайгенд, както казват германците. Свършва зле.

б. Правителството. И тук яка засилка на старта. Само, че това не е бягане на 100 метра, а маратон. Законът ни казва, че ще свърши зле. Скоро ще трябва да се отваря плик номер 2. Ще кажете, че съм черен песимист. Не, реалист съм. Пък се занимавам и с математическа социална динамика. Бързо виждам пукнатините, които могат да съборят къщата. Да вземем нещо, което почва зле – ще мачкаме администрацията.

Законът казва, че нещата ще свършат още по-зле. Как – с пълна доминация на дон Калинко и доня Калинкита. Образно казано.

в. Международнотоположение. Да вземем например Украйна. Там почна зле. Как очакваме да свърши? Още по-зле, казва законът на Падер. Какво значи още по-зле. Не ме питайте, ще видите.

Добре, стига толкава за днес.

9. И тъй, прогнозата е благоприятна. Омикрон още го няма, празниците идат. Благоприятният сценарий е устойчив. Яжте и пийте на воля, забравете за проблемите поне в следващите 10 дни, починете си.

Доли и да се регистрира наличие на Омикрон в България, до края на годината от това нищо няма да последва. НИЩО. Вършете си работата, живейте си живота, но се пазете. Спазвайте три шарана дистанция, стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете.

Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира. Може и да не е задължително, но е препоръчително.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля“, написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.