Как боли сляпото черво? Какви са симптомите и как се лекува това възпаление:

Възпалението и руптурата на апендикса могат да доведат до сепсис, който може да бъде фатален.  Внезапна болка в горната част на корема, особено в областта на стомаха, рядко води до мисълта, че става дума за апендикса. Едва когато болката се премести в долната дясна част на корема след няколко часа или дни, повечето хора подозират възпаление на това „мъртво“ тяло в организма.

Апендиксът или сляпото черво по дефиниция няма специална функция.

 Той не участва в процеса на храносмилане и усвояване като други органи, но тъй като е еволюирал и до днес, този възглед може да не е напълно правилен. Апендиксът се влива в началната част на дебелото черво и ако не се възпали през целия живот, в крайна сметка атрофира.

апендикс

Когато става дума за възпаление, то се причинява от натиск от съдържанието на дебелото черво. Случва се и част от несмляната храна или неоформено изпражнение от дебелото черво да стигне до апендикса, което води до запек, а след това и до тъканни реакции в стената, които се проявяват с възпалителен процес – обяснява д-р Гюро Кутура, специалист по обща хирургия.

Какви са симптомите на възпаление?

Освен болката, която става все по-интензивна с напредването на възпалението, има гадене, чести и меки изпражнения и треска. Ако нищо не се направи, болката става непоносима, след това спира рязко и след това изведнъж се появява отново, заемайки по-голямата част от корема.

Тези повтарящи се и дори по-силни болки показват образуването на гангрена и разкъсване на апендикса. Не е правило болката винаги да се разпространява в цялата коремна кухина. Ако околните органи обграждат мястото на пункцията, болката се локализира.

болка апендикс

Ако това не се случи, възпалението с гноен процес може да засегне по-голямата част или дори цялата коремна кухина. Ако възпалението се е разпространило навсякъде, тогава това е дифузен перитонит, който понякога се предава на околните органи. Може да има и генерализирана реакция в тялото, известна като сепсис.

Какво се прави при такива обстоятелства?

Ако се появят горните процеси, единствената възможност е операцията. Всичко изброено по-горе всъщност е съвет как да идентифицирате навреме потенциалните пациенти и да се консултирате с лекар.

Защото, ако възпалението е в по-лека форма, хирургичната операция е проста, а възстановяването е изключително бързо. Ако се развият усложнения, тогава и операцията, и интервенцията са по-трудни и по-несигурни.

болка сляпо черво

Дали сляпото черво може да предизвика големи проблеми?

Има редица различни бактерии в дебелото черво, които участват в храносмилането, но те обикновено остават там при нормални обстоятелства, така че по принцип коремната кухина е стерилна среда. Ако обаче апендиксът се спука, бактериите се разпространяват незабавно.

Незначителен брой бактерии могат да достигнат до коремната кухина, но благодарение на подходящата топлина и влажност те започват да се размножават експлозивно. При толкова бързо нарастване на броя на бактериите идва тяхното разграждане и отделяне на силни токсини.

Те се освобождават от ендотоксини, които причиняват генерална инфекция, причиняваща сепсис. Ендотоксините навлизат в кръвния поток чрез разширени кръвоносни съдове, които са резултат от възпаление. Те преминават през тялото чрез кръвния поток. Ако защитният механизъм „падне“ по време на сепсис, може да настъпи най-лошият, фатален изход за пациента.

ИЗТОЧНИК НА ЗАЩИТНИ ИМУНОГЛОБУЛИНИ

Въпреки че е наричан сляпо черво, апендиксът не е безполезен. Не е получил това име, защото е безполезен, както си мислят много хора, а защото не участва в храносмилателния процес поради крайното си положение. Нови открития показват, че в апендикса има фоликули, които произвеждат имуноглобулини, важни за имунитета, казва професор д-р Миряна Богич, специалист по вътрешни болести.