Александър Йорданов се присмя на стойката на Кирил Петков

Кадър А. Йорданов Фейсбук

Евродепутатът от ГЕРБ СДС Александър Йорданов се подигра на премиера Кирил Петков за стойката му по време на срещата с гръцкия премиер Мицотакис.

Ето какво пише той:

НЕУДОБНИ ДУМИ: КОПЧЕТО ЗАКОПЧАНО, НО СТОЙКАТА Е НЕЕСТЕСТВЕНА!

Оня ден го смъмрих за разпищоленият му външен вид. Днес видях снимка от срещата му с гръцкия премиер.

Констатирам, че за два дни се е научил да си закопчава сакото. Това е похвално. Но защо е това карикатурно пъчене? Пред кого се перчи „просто Киро“?
В казаното от него отново имаше дипломатични гафове. А и гъркът умело го подхлъзваше – за отношенията с Турция, със Северна Македония. Вярно е, че Гърция има проблеми с Турция, но това не означава, че ние трябва да взимаме страна в техния спор. А и не е много дипломатично в двустранна среща да се обсъждат открито отношения с трета страна. Редно е да се обсъждат основно двустранните отношения.
Що се отнася до въпроса за македонските надежди за начало на преговорите за европейско членство, българската позиция се различава от тази на Гърция. Различията произтекоха от различията в договорите, които ние и Гърция подписахме със Скопие. Гръцко-македонският договор реши конкретно проблемите с претенциите на македонците към античното минало, а нашият договор със Скопие препрати сходна историческа проблематика към смесена комисия и практически ги остави отворени. Гърция затвори страницата, а ние я отворихме и си обещахме тепърва да я четем и да си обясняваме взаимно прочетеното.

След договора от Преспа Гърция няма проблем с македонизма. Но точно заради това бе важно българският премиер да изтъкне, че македонизмът е антибългаризъм в постоянно действие, следователно за него не би трябвало да има място в Европейския съюз. Там държави, които провеждат политика срещу съседите си, не се приемат. Но явно нашият премиер е нерешителен, колеблив, а и е видимо неподготвен още за срещи на високо равнищше. Влезе в политиката с парашут и се приземи на върха. Не му е познато движението към върха. В това отношение си прилича с президента и не случайно двамата си допаднаха.

И премиерът като президента предпочита изпънатата и наперена стойка, но това не е достатъчно за успех в двустранни разговори или преговори. И в това е пародоксът: външно „просто Киро“ е изпънат, напомпал е мускули, усмивката не слиза от лицето му, изгрявайки на него с повод и без повод. Но вътрешно премиерът е склонен да превие кръст, да се наведе, да отстъпи. Ще го направи отново хитричко усмихнат, а това със сигурност не вещае добри дни за България.