Шефката на ЕМА огласи най-лошата новина за ваксините и Омикрон

Коронавирусните ваксини демонстрират „ясно“ намаляване на ефективността спрямо варианта на коронавируса Омикрон, заяви в понеделник за „Файненшъл таймс“ Емер Кук, изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарствата (EMA), предава БНР.

„Все още обаче това не е окончателно, тъй като постъпват много малко данни“, отбеляза тя, но предупреди, че е „ясно, че има спад в ефективността на ваксините“.

Ограничените резултати от изследвания показват спад в броя на антителата, когато се противопоставят на Омикрон след поставяне на две дози както на иРНК ваксините, така и на векторните ваксини на базата на аденовирус, като тези на Oxford/AstraZeneca и на Johnson and Johnson.

Емер Кук също така призна, че в момента не е известно дали бустерните дози представляват най-добрият подход за справяне с новия вариант на Covid-19, но предупреди, че агенцията не може да „загуби няколко месеца“, докато чака оптималното решение.

Предварителните доказателства също така показват, че трета доза на иРНК ваксина може поне частично да възстанови нивата на антителата.

По-рано в понеделник компанията Moderna стана поредния производител на Covid ваксини, който публикува резултатите от проучването, според които трета доза подобрява нивата на антителата. Учените заявиха, че вярват, че пълната ваксинация все още може да предпази от тежко заболяване.

„Не знаме дали спадът в ефективността може да бъде компенсиран чрез бустерна доза, така че за нас е твърде рано“, каза Емер Кук. Тя добави, че трябва да се работи повече за ефективността и след това агенцията EMA ще оцени ситуацията с Омикрон както в Европа, така и в световен мащаб.

Тя подчерта, че хората трябва да продължат да прилагат нефармацевтични интервенции за спиране на заразата и да се ваксинират, като си поставят и подсилваща доза, когато тя им бъде предлагана, „защото това е най-добрата защита в този момент“.

Решението дали са необходими ваксини, насочени към варианта Омикрон, ще бъде взето, „когато има достатъчно научни доказателства, че сегашните ваксини не работят“, каза тя, добавяйки, че Омикрон е „голяма заплаха“, която трябва да бъде оценена от различни експертни групи в световен мащаб.