Свада в ефир! Ваксинираният Крум Савов плюе срещу ваксините, Валерия Велева го насмете

У нас смъртността не се дължи на процента ваксинирани, а на това, което се случва със здравеопазването през последните 30 години. То беше сдъвкано и изплюто. Това заяви в предаването „Пресечна точка“ по Нова телевизия журналистът Крум Савов. 

По думите му, в Африка, където имат ниско ниво на хигиена и само 6% ваксинирани, са с най-малко смъртни случаи от К19.


 
Савов съобщи, че макар и парадоксално, той самият е с две дози ваксина. 

„Парадоксално е, защото жена ми е с фармацевтично образование, но е против ваксините. Има пълно медийно затъмнение по въпроса.

Уж в Западния свят ваксинацията достига до 90%, а в същото време те имат ента вече вълна, за пореден път са в поредния локдаун, а тежко въоръжени полицаи следят за хора без маски и влачат по земята Дядо Коледа, защото е без маска”, коментира той. 

Попитан от другите гости в предаването „Пресечна точка” – Георги Лозанов и Валерия Велева, защото изобщо се е имунизирал, нали неговата съпруга е медицинско лице, което е против ваксинацията, Савов заяви, че го е направил, защото не бил мъж под чехъл.

След това обаче съвсем сериозно обясни, че във връзка със съпътстващо заболяване, което има, е посъветван от медик да се ваксинира, тъй като негативите от имунизацията ще са много по-малко, отколкото, ако заболее тежко от ковид.

„Абсурдно е, че си ваксиниран, но в национален ефир казваш, че може би това е било грешка от твоя страна”, разгроми го Валерия Велева. 

Според журналистката, нивото на ваксиниране у нас е фатално, защото през последната година сме постоянно в избори.

„Видяхме, че българските политици не са на достатъчно високо ниво, защото вместо да застанат пред нацията и да я водят, те се оставиха да бъдат водени от настроенията на нацията“, заяви тя. 

„Цялата предизборна кампания мина в кампания срещу ваксините. А всички медии бяха залети с всякакви коментари на знайни и незнайни личности, които изливаха целия си негативизъм срещу ваксинацията. Това беше повече от месеци. Това влезе в тъканта на българина и той реши да вярва точно на такива незнайници, отколкото на лекарите, чиито глас не се чуваше.

Няма друга държава в Европа, която да представя в медиите такава широка трибуна на открити антиваксърски настроения“, посочи журналистката.

„Нямаше никаква кампания за ваксинирането. Днес чувам, че МЗ ще свиква експертен съвет по въпроса, ще прави кампании. Вече е късно. Ние трябва да наваксаме толкова неща, ние сме на едва 26% ваксинирани, а в Европа са 75%. Всички политически лидери са отговорни и виновни за това ниво на ваксинация у нас“, каза още тя. 

Според доц. Георги Лозанов първата причина да не се ваксинираме е недоверието към политиците и медиците. „Това е свързано с поведението на някои хора от този елит, които се появиха пред хората и започнаха фриволно да говорят“, заяви експертът.

„Някои лекари пък се опитаха да правят политическа кариера, което източи професионалното доверие в тях. Така изведнъж се оказа, че няма достатъчно авторитетен глас, който да бъде чут, когато се казва да се ваксинираме“, добави той.

„Втората причина е свързана със слабата модернизация на българското общество. Ние имаме по-патриархално, по-близко до врачките и мистиката мислене и сме по-склонни така да си обясняваме нещата, отколкото да търсим знанието и науката. Повече вярваме на съседа, отколкото на учените.

Просто такова ни е обществото – лелинско, бащинско, в което гласът на науката не буди доверие“, коментира още Лозанов. 

„Третата причина е най-тъжната за мен. Това е липсата на достатъчно емпатия между хората. Защото да се ваксинираш, означава не само да пазиш себе си, но и близките си. Да имаш грижа за тях. У нас след годините на комунизми и далавераджийството на прехода, остана усещането, че трябва да надхитриш другия. Ти не го виждаш другия като нормален човек, който може дори да е добър, а някакъв, когото трябва да надхитриш, защото не го виждаш като приятел, а като враг“, посочи той.