Руски експерти разкриха необичаен симптом на „Омикрон“

Лариса Попович, директор на Института по здравна икономика към Висшето училище по икономика, и Елена Мескина, педиатър и професор в катедрата по педиатрия на Московския изследователски и клиничен институт Владимирски, коментираха проучване, проведено от британски учени, които идентифицираха „необичаен“ симптом на щама Омикрон коронавирус – загуба на апетит.

Попович посочи, че „COVID-19 причинява умора и следователно понижаване на настроението, което може да бъде свързано със загуба на апетит“. Тя не вярва, че „това е специфичен симптом, въз основа на който може да се постави диагноза“. 

Попович подчерта, че болестта протича при пациентите по различни начини, „единственото нещо, което всички предишни щамове са имали общо, е увреждането на белите дробове“.

 „Омикронът изглежда има бронхит, а не пневмония“, каза тя.

Според нея, когато кръвоносната система е увредена, COVID-19 е подобен на васкулит (възпаление и некроза на стените на кръвоносните съдове), като същевременно са възможни голям брой симптоми, съобщава RBC .

Мескина увери, че „пациентите, които се заразят с какъвто и да е щам, губят апетита си“. Тя „не знае защо се приписва специално на омикрон“. Болните губят усещането за вкус и мирис, поради което пациентът не може да има добър апетит. Според Мескина този симптом се наблюдава при всяка инфекция.

Припомняме, че британските изследователи от ZOE COVID Study публикуваха списък със симптоми, показващи омикронния щам на коронавирус. Това показва, че от необичайните симптоми  се среща загуба на апетит.