Оперната прима Дарина Такова онемя от това, което чу на концерта на Лили Иванова в НДК

Лили Иванова не издържа три дни на високите 20 сантиметра токчета и пя боса на последния си концерт в София на 16 този месец. На 14 бе първата й изява в НДК, последвана от още две.

Събитието привлече вниманието не само на верните ѝ фенове, които не пропускат неин концерт, но и на новите. Един от известните зрители се оказа оперната певица Дарина Такова, която вчера спечели „Черешката на тортата“.

Тя отишла за пръв път на концерт на Иванова и останала очарована.

„Слушам я снощи и не вярвам на ушите си. Не говоря за тялото й на момиченце, за космическата енергия и жизненост, за изумителните крака на 20 см ток, които в един момента свали и започна да тича и подскача като дете по сцената.

Това, което ме изумява е гласът. Гласът! Не е възможно човешко същество на 80+ да пее с толкова свеж и непокътнат глас! Не е естествено! Гласът е свързан с хормоните, които особено при нас жените започват да се променят и да намаляват след 45.

Гласът се променя, става по- сух, по- беден на обертонове, по- разклатен, намалява обема и красотата си. Има някои редки случаи, когато певец докрета пеейки до 65- 70, но тогава го приемаме с умиление заради името и кариерата му“, обяснява професионално оперната изпълнителка.

Ето какво пише тя в личния си фейсбук профил:

Направих нещо важно в живота си. Отидох на концерт на Лили Иванова. Не бях ходила и знаех, че ще е голям пропуск ако не го направя, докато е жива и пее. А тя докато е жива ще пее. Или както самата тя казва в една от песните си “ моята последна дума ще е песен. Сега, знам, че някои хора ме смятат за наивник, който харесва всичко. Не, не е така! Аз съм артист с богата душевност и голям реалист с остри сензори за изкуство.

Много неща не харесвам и остро протестирам срещу всичко, което загрозява живота ни и ме прави гневна. Самата аз смятам, че да харесваш всичко е кич. Искам да кажа, че ако има една единствена звезда в България, то това е тя, Лили Иванова.

Абсолютен природен феномен. Артист, отдал изцяло живота си на изкуството. Слушам я снощи и не вярвам на ушите си. Не говоря за тялото и на момиченце, за космическата енергия и жизненост, за изумителните крака на 20см ток, които в един момента свали и започна да тича и подскача като дете по сцената. Това, което ме изумява е гласът.

Гласът! Не е възможно човешко същество на 80+ да пее с толкова свеж и непокътнат глас! Не е естествено! Гласът е свързан с хормоните, които особено при нас жените започват да се променят и да намаляват след 45. Гласът се променя, става по- сух, по- беден на обертонове, по- разклатен, намалява обема и красотата си. Има някои редки случаи, когато певец докрета пеейки до 65- 70, но тогава го приемаме с умиление заради името и кариерата му. Лили Иванова е посветила живота си на пеенето и този глас е ежедневно експлоатиран в рамките на повече от 60 години.

Поколения наред сме се родили, израснали и остаряваме с нея. Тя е национална гордост, богиня. Икона! Не се пипа! Не подлежи на хули и критики. А заигравките с възрастта и са екстремна простотия и липса на възпитание.

От друга страна е всеизвестно идолопоклонничеството на българина, който лази по гръб и по корем, когато у нас идват съсипани отминали величия, имена, някои от тях велики в миналото, дори такива, които многократно анонсират, че се разделят окончателно със сцената, но продължават да идват тук, за да закърпят с някой лев банковите си сметки. За тях няма критика, дава българинът по 100-200 лева за билет на драго сърце… Нашето, това, което е тук, винаги е било обезценявано. Трябва да дойде отвън.

Някой друг да го признае, за да направи чупка в кръста и българинът… Лош вкус и липса на критерий… Лили Иванова! Изуми ме! Каква енергия! Какво посвещение! Залата пращи от хора до втори балкон. Всички на крака и в екстаз. Разбрах защо. Дълбок поклон!