7 причини защо качвате килограми от вятъра буквално

Ако смятате, че сте опитали абсолютно всичко – диета, броене на калории, упражнения с часове и спазване на графиците за хранене и все още не сте напълно доволни от резултатите, не се отказвайте все още. Най-вероятно причината, поради която все още не губите тези няколко излишни килограма, се дължи на нещо различно от вашата диета и нива на активност.

Ние съставихме списък с възможни причини, поради които загубата на тегло е достигнала предела ви, а вие се чудите защо не сваляте.

 

7. Хормонални промени

През целия живот на жената тялото й преминава през хормонални промени, докато се подготвя за пубертет, бременност, раждане и менопауза.

 Всички тези процеси влияят на метаболизма и понякога могат да причинят наддаване на тегло. Въпреки че това е напълно естествено за женското тяло, понякога може да причини известно неудобство.

Стъпка 1: Постепенно увеличавайте количеството и интензивността на вашата физическа активност. Няколко упражнения, които може да са достатъчни за млада жена, не винаги са достатъчни за жени над 40 години. Също така трябва да се опитате да направите тренировките си възможно най-разнообразни: плуване, йога, аеробика, спорт и каквато дейност ви харесва. Общото правило е, че колкото повече остарявате, толкова повече физическа активност имате нужда.

Стъпка 2: Консултирайте се с лекар. Медицинските тестове и професионалната експертиза от специалисти са абсолютно необходими, за да сте сигурни, че знаете какво да очаквате по време на период на хормонална промяна.

 

6.

Яденето на твърде много плодове

Плодовете се считат за здравословна закуска. Важно е обаче да се има предвид, че някои видове плодове имат много калории и съдържат много захар, като глюкоза, фруктоза и захароза. Консумирането на твърде много калории от плодове може да е причината излишното ви тегло да не изчезва.

Стъпка 1: Заменете сладкиши като торта и шоколад с любимите си плодове. Ключът е да не ядете твърде много плодове.

Стъпка 2: Не забравяйте, че различните видове плодове имат различни хранителни стойности. Зелените ябълки, заедно с грейпфрутите, наровете и ананасите, съдържат най-малко калории.

 

5. Здравни проблеми

Повишаването на теглото може да бъде причинено и от проблеми със стомашно-чревния тракт поради токсини, запек, поликистозни яйчници, които влияят върху производството на мъжки хормони, и неизправности на щитовидната жлеза, които забавят производството на хормони.

Стъпка 1: Обърнете внимание на всичко, което ви причинява физически дискомфорт през целия ден. Прегледайте тялото си и направете списък с нещата, които ви тревожат.

Стъпка 2: Посетете лекар възможно най-скоро. Специалист ще анализира симптомите Ви, ще определи причината и ще предложи план за лечение.

 

4. Прием на лекарства

Често се случва списъкът с възможните странични ефекти на някои лекарства да е толкова дълъг, че много хора предпочитат да го игнорират напълно. Други хора смятат, че ползите от лекарствата са много по-важни от възможните странични ефекти. Антидепресанти, противозачатъчни хапчета, антихистамини, антипсихотици, стероиди, бета-блокери, които се предписват за лечение на определени състояния, са примери за лекарства, които често карат хората да наддават на тегло.

Стъпка 1: Проучете списъка с възможните странични ефекти на всяко лекарство, преди да започнете да го приемате. След това обърнете внимание на това как се чувствате след приема на хапчетата.

Стъпка 2: Ако подозирате, че някои лекарства ви причиняват напълняване, не се колебайте да посетите Вашия лекар и да го помолите да Ви предпише нещо различно. Ако решите да спрете да приемате хапчетата сами или в крайна сметка намерите алтернатива, това всъщност може да ви причини повече вреда.

 

3. Емоционално преяждане

 

Въпреки факта, че стресът е най-вероятно психологически, той може да повлияе на външния ви вид повече, отколкото си мислите. Емоционалната зависимост от храната може да бъде в много различни форми:

Стъпка 1: Опитайте се да разберете разликата между видовете глад, които изпитвате: коремът ви ли се нуждае от храната или главата ви? През повечето време, ако искате нещо много и искате много от него, това означава, че определено не стомахът ви е гладен.

Стъпка 2: Намерете заместител на храната. Простото „не“ не е достатъчно, защото рано или късно няма да можете да устоите. Важно е да разберете какво наистина ви трябва е да сте в добро настроение! Отидете на разходка, вземете гореща вана, рисувайте, гледайте филм и т. н. Всеки път, когато искате да ядете, когато сте разтревожени, направете нещо забавно вместо това.

 

2. Стрес

Много хора смятат, че чувството на стрес може да причини намален апетит и да доведе до загуба на тегло. В действителност е възможно и обратното. Когато тялото ви е подложено на стрес, то започва да произвежда повече кортизол, хормонът, който повишава апетита ви. Това е така, защото тялото ни усеща, че сме стресирани и може да сме в опасност и вярва, че трябва да пестим енергията си, за да се предпазим. В днешно време се чувстваме също толкова стресирани за външния си вид и теглото си, както бихме се чувствали преди хиляди години от предстоящата опасност. Но тъй като няма начин да се обясни това на защитните механизми на тялото ви, възможно е наддаването на тегло да е всъщност причинено от стрес.

Стъпка 1: Научете метод за релаксация и си позволявайте да си почивате всеки ден. Правете нещо, което ви кара да се чувствате спокойни редовно.

Стъпка 2: Консултирайте се със специалист. Възможно е истинските причини за вашия стрес да не са очевидни и квалифициран психолог може да ви помогне.

 

1. Липса на сън

Много проучвания показват, че има връзка между напълняването и липсата на сън. И така, според изследването на американската компания Mayo Clinic , хората, които спят не повече от 6 часа на ден, качват 11 килограма повече всяка година от тези, които спят най-малко 7 часа. Един час разлика може да окаже голямо влияние!

Стъпка 1: Променете приоритетите си. Сигурни сме, че можете да намерите допълнителен час за сън, ако прекарвате по-малко време онлайн, лежите на дивана или гледате телевизия.

Стъпка 2: Придържайте се към график. Колкото по-късно си легнете, толкова по-малко ефективен ще бъде сънят ви.

Знаете ли за други причини, поради които последните няколко килограма могат да бъдат толкова трудни за сваляне? Споделете ги с нас в секцията за коментари по-долу.