Шефът на НОИ каза как ще се преизчисляват пенсиите и ще има ли К-19 добавка ВИДЕО

„Преизчисление на пенсии ще засегне два милиона души, то ще се извърши автоматично, няма нужда гражданите да вършат нищо допълнително. Всяка година трудов стаж ще бъде умножен по 1,35, това ще доведе до повишение на пенсиите с около 64 лева“, това каза за NOVA Ивайло Иванов, управител на НОИ.

Той допълни, че до края на годината това преизчисление ще се случи.

„От първия работен ден на следващата година може да се провери с колко ще се увеличи пенсията или в сайта на НОИ, или на място в териториалните поделения“, каза още Ивайло Иванов.

„Всеки може да направи възражение в НОИ, ако не съгласен със сумата, която се получава. Възможно е за някои хора пенсията да се увеличи с 80-90 лева, основен фактор е трудовия стаж, но се гледа и осигурителния доход“, заяви управителят на НОИ.

Инвалидните пенсии се изчисляват и с трудов стаж, който също ще бъде умножен по 1,35, но ако е в минимален размер или под прага, ще получат 85% от минималната пенсия – 314,50. А тези, които нямат никакъв трудов стаж ще получат 209 лева.

Новият кабинент обеща да няма пенсионери под прага на бедността. 

„Ще се добави сума вероятно от 60 лева, за да не се пада под този праг, добавката няма нищо общо с осигурителните отношения, те ще се предвидят в бюджета и за цялата година“, каза Иванов.

„COVID кризата увеличи броя на болничните – 3 милиона и 69 хиляди са те, а сумата, изплатена за болнични, е 731 милиона лева и в тях влизат и COVID болничните, които не са само за болните, но и за лица, които придружават и се грижат за болните“, информира Ивайло Иванов.

Близо 5 милиона са болничните до този момент.

Иванов заяви още, че никога не е оставян настрана проблемът с фалшивите болнични и фалшивите телкове, тъй като това са пари на данъкоплатците и не може да се позволява да се злоупотребява с тях.

„Мярката 60/40 се оказа много добра и с нея се подпомогна бизнеса. Изплатени са 1 млрд. и 654 млн. лева по нея, подпомогнати са 13 хиляди фирми, 300 000 са запазили работните си места.

Смятам, че ще бъда заложена  в централния бюджет. Изсветли се и доста бизнеса, в ресторантьорството имаше доста договори на минимална работна заплата“, изрази мнението си относно мерките за подпомагане на бизнеса по време на пандемията Ивайло Иванов.

Той допълни, че не се предвижда вдигане на осигурителната вноска.