СЗО одобри за спешна употреба нова ваксина срещу COVID-19

Световната здравна организация одобри за спешна употреба нова ваксина срещу коронавируса. Става дума за препарата Ковавакс Ти Ем, произведен от базираната в САЩ компания Новавакс и от Серумния институт в Индия, предаде Асошиейтед прес.

Така се проправя пътя и за включването на ваксината в подкрепяната от ООН програма за доставка на ваксини срещу коронавируса за бедните страни по света. 

Механизмът Ковакс има договор за получаването на 1,35 милиарда дози от ваксината на Новавакс, произведени в Серумния институт в Индия.

Сега въпросът е доколко институтът ще се справи с тази поръчка.

Ваксината е деветата, която получава разрешение за спешна употреба от СЗО. Препаратът е много различен от ваксините, които са вкарани досега в широка употреба срещу коронавируса.

Той е протеинова ваксина, произведена с по-стара технология, използвана от години за производството на други видове ваксини.

Базираната в щата Мериленд Новавакс използва генно инженерство, за да създаде безвредни копия на коронавирусния протеин спайк (шипчест протеин) в клетки на насекоми. Учените го извличат, пречистват и после го смесват с вещество, стимулиращо имунната система. Ваксината се използва в две дози.

Досега тя е получила разрешение за спешна употреба в Индонезия и във Филипините, а се очакват решения на Европейската агенция по лекарствата и Великобритания.

Очаква се и решение на американската Агенция за храни и лекарства, като документите за това може да бъдат подадени до края на годината.

Миналото лято Новавакс съобщи, че изследване с участието на 30 000 души в САЩ и Мексико е показало, че ваксината е безопасна и че е 90 процента ефективна срещу симптоматична зараза с по-ранни варианти на коронавируса.

Друго изследване във Великобритания с участието на 15 000 души даде сходни резултати.

Изследване на поставена бустерна доза 6 месеца след последната от първите 2 дози показва, че антителата срещу коронавируса са достатъчни, за да се справят със силно заразния Делта вариант.

Сега Новавакс прави изпитания как ще действа ваксината срещу новия Омикрон вариант и подобно на други производители подготвя и адаптирана ваксина за по-добро справяне с него, ако възникне нужда от подобно нещо.