Д-р Илиев от Берн посочи ваксината, който крие риск от тромбоза на мозъчните вени

Центърът за контрол на болестите на САЩ (CDC) препоръчва ваксинацията с РНК ваксини да се предпочете пред тази на „Джонсън“ предвид риска от тромбоза на мозъчните вени, която, според агенцията е по-висока от първоначално отчетената.

Това написа във фейсбук профила си д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините, ръководител на лаборатория в Берн.

„Установени са 56 случая (основно жени във възрастта от 30 до 49 години) при 17 милиона приложени в Щатите дози. Ваксината продължава да е разрешена, ЕМА вече е отправила предупреждение за този страничен ефект, затова и не очаквам да има ново“, посочва той.

„Иначе другата седмица очакваме разрешението за ваксината на Новавакс – отлична ефективност над 90% срещу алфа и не-алфа варианти (вероятно делта).

За хората, притеснени от РНК и векторните ваксини – тук става дума за ваксина, почти идентична с класическите ваксини, в които шипчестият белтък е изолиран като белтък и прикрепен към малък носител (това е нещо ново и оригинално)“, информира още д-р Илиев.

„Към ваксината има добавен и т.нар. адювант (специален имуностимулатор, в случая наречен Матрикс-М), който е задължителна съставка на класическите ваксини и има за цел да стимулира имунния отговор.

Така че вече има и ваксина, приготвена по класическия начин – дано тя убеди някои от колебаещите се“, допълва той.