Премиерът обясни каква е ролята на Радев в кабинета и защо Рашков е останал министър ВИДЕО

Защо щом имаме договор за по-евтин азерски газ, ние не го ползваме, при все че той е 50% по-евтин. Това запита премиерът Кирил Петков в първото си интервю след избирането си на поста специално за предаването „Панорама“ по БНТ.

Кирил Петков каза какво ще се случва с тока след мораториума и има ли търкания в коалицията

На въпрос има ли Радев своя квота и роля в кабинета, той отговори: „Директно не. Още като министър, когато бях в 
служебния му кабинет, неведнъж се похвалих че никога не получих обаждане от него, дори като бях назначен в служебния му 
кабинет. Уважавам го за начина, по който сме работили, но ние не сме комуникирали. Изцяло назначенията са били наш избор“.

„Работата ни с Рашков например бе много положителна. Имаше не един и два казуса, които разрешихме. Аз го харесвах като министър. Единствено трябваше да говоря с моите коалиционни партньори и да им кажа, че Рашков е наш избор и трябва да има съгласуване“, добави Петков.

„Правителството изцяло стои на собствените си крака, но бих се радвал да има добра координация между президентство и правителство“, уточни той.

Запитан дали ще отстъпи за РСМ, премиерът каза: „Тук не става дума за отстъпване. Тук става дума за намиране на общи ползи от действия, които биха направили и РСМ, и България, за да печелят от едно добросъседство. Ясно дадох като мандат в следващите стъпки с РСМ“.

И добави, че това значи македонски и български бизнеси да работят заедно, да има самолетна и влакова връзка от София до Скопие, да имаме общ културен календар и т.н. 

„КПКОНПИ трябва да разследва всички престъпления с корупцията, решени сме, че ще действаме напред. Изследваме рамките на закона, знаем реалността и ще направим най-доброто“, каза Петков.

И добави: „Гешев не се е справил добре по никакъв начин и хората очакват смяната му“.

„Мечтата ми е да имаме правосъдие, което да покаже че у нас няма безнаказано нарушаване на закона. Не е моята роля да чегъртам никого, но ролята ни е да сложим хора в прокуратурата и КПКОНПИ, които да нямат спирачки да проверяват всеки крадец у нас, който е бил в миналото и който мисли да краде сега.

Оттук нататък за мен е важна лустрацията на крадците и това трябва да стане институционално. Дал съм на Бойко Рашко пълна свобода всяко разследване, което той може да го прави, да го прави. Чадърите свършиха“, каза още той.