Meteo Balkans: Рядко явление ще връхлети България след броени часове КАРТИ

Синоптиците на MeteoBalkans предупреждават за възможно влошаване на времето днес в следобедните часове.

По време на преминаването на поредния студен атмосферен фронт над България очакваме да се формира един интересен метеорологичен феномен, който ще доведе до значителни валежи от сняг в Предбалкана и Стара планина. Явлението е познато на метеоролозите като орографска оклюзия.

На много малко места по света хората стават свидетели на толкова добре изразено явление, и то с подобна интензивност.

Обикновено такива фронтове през зимата не са богати на влага и валежите от тях са оскъдни в равнините. Последните прогнози на GFS, ICONE и Arpage обаче показват, че на много места в Северна България ще се формират значителни валежи от сняг.
 

Какво ще се случи?

Към 17 декември над България ще започне преминаването на студен атмосферен фронт от север-северозапад. Няколко дни по-рано част от от Карпатите той се раздели на две части (източен и западен поток ). Западният преминава през цяла Сърбия и се очаква да връхлети България след обяд в петък с усилване на вятъра, понижение на температурата и слаби валежи. 

По същото време част от студения фронт поради физическите си свойства (студеният въздух е по-тежък ) е принуден да заобиколи Карпатите, като променя посоката си и нахлува от североизток. През деня и привечер потоците се засрещат в подветрените южни склонове на Карпатите, което ще доведе до формирането на конвергентна линия. 
 
Валежите по конвергентната линия ще са интензивни и в Предбалкана и част от Дунавската равнина снежната покривка може да надмине 10-20 см. за кратко време. Възможни са виелици в планините и проходите в Западна и Централна България.
 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на , в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.