Тошко Йорданов забърка свиреп скандал в НС заради коледната ваканцията на депутатите

Парламентът съкрати ваканцията си за Коледа. Съгласно сега действащия Правилник за организацията и дейността на Народното събрание депутатите трябваше да са във ваканция от 22 декември до 10 януари.

Народните представители одобриха предложението на „Продължаваме промяната“ да бъде намален периодът на ваканцията от 29 декември до 31 декември. „За“ предложението гласуваха 181 народни представители, „против“ – 20 и „въздържали се“ – 11.

 

От „Има такъв народ“ предложиха ваканцията на депутатите да бъде изцяло отменена, но предложението им беше отхвърлено:

„Предложението ни е неработните дни на депутатите по празниците да съвпаднат с тези на обикновените български граждани – вие не сте богове, пичове“, каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов по време на дебата. 

„Като изключим ГЕРБ и ДПС в тази зала, повечето хора в тази зала сме дошли тук някои от половин година, други за първи път. Всички ние сме гледали парламента през изминалите 20 и кусур години и винаги е било трогателно гнусно как парламентът си прави дълги ваканции, а хората работят“, допълни още той. 

„След като на Бъдни вечер няма да се работи всичко останало няма значение. Надявам се, че сте си направили сметка за програмата, която ще гледаме. Предполагам, че тя ще бъде натоварена, за да не идваме до тук за една точка в дневния ред“, коментира Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

„Аз си анализирам вкъщи постоянно. Тук не е място за анализи – има си неправителствени организации и центрове, където от сутрин до вечер се анализира“, каза депутатът. „Ако вие искате просто днес да родите една новина, това не е сериозно“, добави още.

„Групата на ГЕРБ се държат като физически тролове в тази зала. Единствено забавят приемането на правилника – този правилник трябва да отпуши работата на НС. Той е предпоставка за съставяне на редовни комисии“, заяви Явор Божанков от БСП. Според него ГЕРБ правят едни и същи изказвания с еднакви тези, за да забавят работата на Народното събрание.

Изказването му предизвика недоволство от групата на ГЕРБ-СДС и председателят на парламента Никола Минчев му направи забележка.