Първи случай: Българка се завърна от Франция и донесе нова опасна зараза

Новият вариант на коронавируса Омикрон се маскира като грип. От данните, изнесени до момента, става ясно, че мутацията причинява по-леки симптоми от Алфа и Делта, които обаче са типични за инфлуенца, пише „Телеграф“

На този фон у нас бе регистриран първият случай на сезонната зараза. Това съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Става въпрос за жена, която се е завърнала от Франция преди 4 дни.

Развила е температура 39°C и кашлица. Изследвана е в СБАЛАГ „Майчин дом“, където е получен отрицателен резултат за COVID-19 и положителен резултат за грип А при бърз антигенен тест. Назначено е лечение с тамифлу, след което състоянието й започнало да се подобрява. Резултатът за грип А е потвърден в Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“.

След анализ на пробата е установено, че грипът е А/H3N2. Най-вероятно става въпрос за новия щам Камбоджа, който бе открит през миналата година и влезе в прогнозите на Световната здравна организация, както и в състава на противогрипните ваксини. Едновременно с него се очаква да циркулират още три щама – Виктория, който е от типа на свинския пандемичен А/H1N1, и грипните вируси от тип B – Вашингтон и Пукет.

Според експертите новият вариант на коронавируса Омикрон вероятно ще плъзне у нас през януари и ще предизвика пета вълна през февруари. Този период обаче ще съвпадне и с очакваната грипна епидемия, която за разлика от миналия сезон може да ни удари тежко през настоящия.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията още през октомври алармира, че е възможно зимата грипът и коронавирусът да заразяват едновременно. Специалистите са категорични, че заради припокриването на симптомите тестването за разграничаване на двете инфекции ще бъде от ключово значение (виж карето).

До момента една от основните разлики между коронавируса и грипа беше, че сезонната зараза удря внезапно, докато при COVID проявата е отложена. Омикрон обаче предизвиква по-ранни оплаквания, отколкото предишните варианти.

Според информация от Южна Африка основните прояви на новия вариант са главоболие, силна умора и болки в мускулите, температура, а в по-малък процент – кашлица и болки в гърлото. Това обаче са и част от най-типичните симптоми на грипа.

Друг белег, който досега помагаше на лекарите да разграничат двете заболявания, е типичната загуба на вкус и мирис при заразените с COVID-19. При Делта вариантът обаче този симптом се проявяваше значително по-малко, а при Омикрон засега изобщо не се наблюдава. Същото важи и за понижената сатурация, която отново се считаше за белег на коронавируса, но липсва при докладваните пациенти от ЮАР.

Освен приликата му с грипа предимството на Омикрон е, че той може да бъде разпознат само в положителни проби от PCR тестове, докато у нас масово се правят бързи антигенни тестове. Те обаче не подлежат на целогеномно секвениране.

През първата и втората вълна на коронавируса писиар тестовете бяха единственото валидно средство за доказване на инфекцията и в Националната информационна система влизаха само положителните PCR проби. След това те бяха приравнени с антигенните и така употребата на по-евтините антигенни тестове значително нарасна, въпреки че личните лекари получиха направления за писиар на съмнителни пациенти. Към днешна дата бързите тестове имат значителен превес.

Само за първите две седмици на декември с PCR у нас са доказани 10 149 заразени. Според заповед на здравния министър 10% от положителните проби се изпращат за анализ чрез целогеномно секвениране. За същия период обаче с антигенни тестове са доказани и 14 122 заразени, но техните проби не са подложени на анализ.

Така Омикрон може да се спотайва необезпокояван в бързите тестове и единственият начин това да бъде прекъснато, е като всяка положителна проба се насочва за потвърждение с писиар. Експертите призовават това да се прави най-вече за ваксинирани заболели, преболедували коронавируса и повторно заразени. Причината за това е, че Омикрон е способен да заобикаля както естествения, така и ваксиналния имунитет, като значително увеличава риска от реинфекция.

Броим между 30 и 150 лв. за комбинирано изследване

Лабораториите разполагат с комбинирани тестове за COVID-19 и грип (А и B) още от миналата година. Цената на бързото изследване е различна и варира от 30 до 50 лв. на повечето места. За комбиниран PCR тест за коронавирус и грип обаче сумата е около 150 лв. Независимо от вида на теста обаче през следващите месеци експертите препоръчват на хора със симптоми да се изследват едновременно за двете заболявания, тъй като е много вероятно те да циркулират едновременно и дори да заразяват в тандем.

Мутацията по-рискова за децата

Мутацията на коронавируса се очертава като по-рискова за децата, сигнализират специалисти от ЮАР. Макар клиничните данни все още да не са достатъчни за обобщаване характеристиките на новия вариант, лекарите са отчели, че рискът от хоспитализация с усложнения при деца е увеличен с 20% за сметка на по-малко приети в болница възрастни пациенти. Омикрон вече е доказан в 63 държави, а Световната здравна организация го определи като вариант с много висок глобален риск.