Проф. Рачев разочарова всички с прогноза за идните дни и Коледа

Няма да е снежна Коледа, ще има слънце, но ни очакват температури от -7 градуса, съобщи климатологът проф. Георги Рачев по БТВ.

„Този петък дъждът в София започва от рано и ще се опита да го обърне на сняг. Във вторник и сряда в столицата ще е най-студено.

Следващите дни от север и североизток в България ще нахлува студен фронт. През уикенда ще има снеговалеж, който ще продължи и в понеделник в Североизточна България“, отбеляза климатологът.

„Има разминаване между американските и европейските им колеги в прогнозите за времето заради въвеждане на нова система зад океана, но вероятно във вторник ще имаме консенсусно виждане за времето в края на декември. Според америкнаците на 27 и 28 декември ще вали дъжд“, каза проф. Рачев.

По думите му, условията са перфектни за начало на ски сезона. Има голяма снежна покривка в планините, като на Безбог тя достига 2 метра. „Не си спомням 15 години назад с такъв летящ старт да започва сезона“, коментира Рачев.

Климатологът обаче предупреди скиорите и сноубордистите, че сега е времето на т. нар. прашни лавини, тъй като снежната покривка не е слегнала и трябва да са особено внимателни, особено ако са фрирайдъри и карат извън пистите.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на , в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.