Извънредно решение на новата власт, свързано с К-19!

Правителството реши да се премине към Национален план за администрация без COVID. Това съобщи на брифинг началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова.

Мярката ще се прилага за служителите, а журналисти и граждани ще бъдат обслужвани при спазване на противоепидемичните мерки: носене на маска, дезинфекция и пр.

Да се предвиди поетапна програма, въз основа на предварителен анализ, за това как да се даде личен пример от държавата, че можем да започнем да работим по начин, който да не разпространява заразата все повече, обясни тя.

Обсъжданите мерки са били за въвеждане на зеления сертификат в по-голяма степен. Също – предоставяне на алтернативна възможност за хората без такъв документ да упражняват правото си на труд. Решението ще трябва да се съгласува и с финансовото и здравното министерство. Вероятно стратегията ще се прилага ефективно от март 2022 г. 

По думите на Бориславова така ще се даде реална възможност на всички засегнати лица да изразят мнението си и да се подготвят, в зависимост от предложения пакет мерки, под каква форма ще бъде постигната целта за администрация без COVID.

Днес премиерът Петков ще подпише заповед за отсрочено въвеждане на изискването за зелен сертификат за всички лица, които влизат в правителствената сграда.

Действието ѝ ще започне не по-рано от 40 дни. Ще бъде осигурен ваксинационен пункт за всички служители на територията на Министерски съвет, които желаят да се ваксинират доброволно.

Допълнително ще бъде анализирана възможността за това кои лица желаят да работят от вкъщи. Ще бъдат осигурени реални бързи тестове на всеки, който не разполага със зелен сертификат, но все пак желае и има необходимост да бъде на територията на сградата на Министерски съвет, обясни тя.

Лена Бориславова допълни, че на заседанието министрите са приели няколко позиции на България във връзка с участие в заседание на Европейския съвет и различни програми.

Били са отпуснати и допълнителни средства по бюджета на МОН във връзка с изпълнение на национални програми, които са насочени към социална интеграция по програмата „Отново заедно“, оптимизирането на вътрешната структура на персонала и изграждане и реконструкция на детски ясли, градини и училища.

Взело се е решение да се насрочи среща при премиера между столичния кмет Йорданка Фандъкова и образователния министър. На нея ще бъде обсъдено защо по програмите за изграждане на нови детски градини има неусвоени средства.

Министерският съвет одобри допълнителни 96 168 лева за финансиране на новите защитени детски градини и училища, получили такъв статут през настоящата учебна година. Средствата се разпределят за три защитени училища, четири детски градини и четири части от детски градини (филиали), които се намират в 11 общини. Финансирането е за периода 15 септември – 31 декември т.г. В новите защитени институции се обучават 157 деца и 151 ученици от I до VII клас. С допълнителните средства се осигурява издръжка на образователния процес до края на 2021 г.

На днешното заседание правителството отпусна и други 47 741 лева за три общини – Силистра, Рудозем и Опака, които въвеждат задължително предучилищно образование за 400 деца, навършили четири години.

От началото на тази календарна година 101 общини са получили средства за включване на четиригодишните деца в системата на задължителното образование.

До началото на учебната 2023-2024 г. всички общини трябва да създадат условия за осъществяване на предучилищно образование за децата на четири години.

На заседанието са били обсъдени и мерките в помощ на бедстващите след наводненията райони. Било е взето решение за отпускане на минерална вода от Държавния резерв за Благоевградско и Смоленско. 

Възложен е бил доклад на здравното министерство относно коронавирус кризата и стъпките към информационна кампания, която да включва таргетирана информация за групи граждани с различни медицински показатели.

Така категориите граждани, които страдат от различни заболявания, които не са общи за всички, ще могат да разполагат с конкретна информация и медицински и научни данни за това как ваксината евентуално се отразява върху здравето им. Съответно това да се съпостави с рисковете, ако гражданите не бъдат ваксинирани, обясни Бориславова.