Адемов, ДПС: Няма да се преизчисляват пенсиите за 2022 година

снимка Булфото

Пенсиите няма да се преизчисляват за 2022 година, коментира в ефира на БНТ Хасан Адемов.

Той поясни, че има разлика между преизчисляване, актуализация и осъвременяване – това са различни инструменти на социалната политика.

Адемов посочи, че когато става въпрос за преизчисляване, се има предвид осигурителен доход за определен период и допълни, че от БСП предлагат преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход 2018 г.

От месец януари се очаква с новия бюджет да се вземат нови решения, но приемането на бюджета се отлага, заяви депутатът и припомни, че в закона за публични финанси е казано, че държавата може да харчи толкова, колкото е похарчила през предходната година, месец януари, но при условие че приходите са изпълнени.

Адемов призова да се прави разлика между това, което пише в закона, и това, което се говори в публичното пространство.

Той посочи, че Законът за бюджета на държавното обществено осигуряване казва, че минималната пенсия за стаж и възраст от 25 декември ще бъде 370 лв. Тази пенсия по негови думи е политическо решение и хората, които я получават, нямат осигурителен принос.

Максималният размер на пенсията става 1500 лв. – тук става въпрос за около 34 000 пенсионери, които ще бъдат ограничени от тавана, изясни той.

Относно промяната в Кодекса за социално осигуряване, която дава възможност за всички трудови и произтичащите от труд пенсии да се увеличат всяка година стаж от 12,5% на 13,5%, Адемов изчисли, че това ще доведе до средно увеличение на пенсиите с около 64 лв.