Проф. Христова с тревожна прогноза за нахлуването на „Омикрон“ у нас и какво ще се случи през лятото

Грип има, очаквахме го и той тепърва ще влиза. Хубавото е, че точно този щам, (б.р. – „Камбоджа“), е включен в грипната ваксина. Не е късно за ваксина и тя е силно препоръчителна не само за лицата над 65 г.

,  заяви в студиото на bTV проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Когато два дни имаме температура, това е силно съмнително, особено когато сме в условия на пандемия“, каза още тя.

Проф. Христова добави, че няма доказан случай на „Омикрон“ у нас. „Изследваме много проби. Разбира се, не може да се изключи да има единични случаи, които да не се засекат. Второ, нямаме повишение в заболеваемостта, което е един от сигналите, когато се появи „Омикрон“, каза тя.

Проф. Христова допълни, че последните данни показват, че „Омикрон“ е 50% по-заразен от „Делта“ варианта и че се очакват много болни. От друга страна, той протича по-леко, а южноафриканско проучване казва, че рискът от хоспитализация е по-нисък.

„Последният ни анализ отчита спад на новите COVID случаи. Ще отнеме поне месец случаите да паднат до няколко стотин на ден“, заяви тя.

Новият щам постепенно ще набира сили януари, февруари ще имаме изразена вълна. И изобщо няма да се постигне спад на случаите както през лятото, прогнозира тя.

По думите на проф. Христова, бустерната доза повишава 50 пъти антителата, той е спасението от „Омикрон“, а за преболедувалите ваксинацията играе ролята на бустер, заяви още  професорката.