Народът масово си поръчва прасенца за трапезата, доставят ги до вратата

Mежду 70 и 80 лева струва цяло прасе, което идва от фермата директно до вратата с касова бележка. Това заяви Вихрен Димитров, член на управителния съвет на Асоциацията на свиневъдите в България и изпълнителен директор на свинекомплекс, пред „Телеграф“. 

Общото му тегло е около 10-12 килограма, а цената на кило е 7 лева с ДДС, обясни Димитров.

„Това са малки прасенца, които могат да се поберат в една стандартна фурна“, каза още той.

Предлагат се и по-големи прасета, които излизат по 60-70 килограма. Те могат да се разфасоват предварително в кланицата и да се доставят на парчета, като половината от прасето излиза около 30-35 килограма, а цената е 4,80 лева за кило. Те се предлагат без глава, крака и вътрешности, а рандеманът, тоест месото, което може да бъде оползотворено, е около 65-66 на сто от теглото.

Информация за доставките по домовете има на страницата на асоциацията в социалните мрежи, както и в сайта на сдружението.

Всеки, който иска, може да позвъни на телефоните и да направи своята заявка, обяви Димитров.

До момента има поръчки за общо 600 прасета, като кампанията е още в началото.

От асоциацията са разпратили писма до всички общини в страната с офертата за поръчка на свинско. От своя страна общините вече правят списъци с желаещите и се събират заявки.

Идеята за инициативата е заради липсата на пазар на българско свинско вследствие на вноса на евтино месо от други държави, коментира Димитров. По думите му свиневъдите реагират по различен начин на трудната ситуация, при която се налага да продават на цени под себестойност.

Трудност представлява за тях изхранването на животните и някои свинекомплекси подхождат към свиване на популацията в обектите си. В момента чуждото свинско месо влиза в страната ни на около 3,50 лв. и няма логика цената на дребно във веригите да бъде увеличена, коментира Вихрен Димитров. В същото време себестойността на българското месо е 4,20 лв.