САМО 1 яйце на ден може да ви спаси от смъртоносен инсулт или инфаркт:

Кокошите яйца и продуктите от тях са полезни за кръвоносните съдове в мозъка.  Едно яйце на ден е достатъчно, за да намали риска от инсулт при възрастните хора с 12%.

Това сочи проучване, проведено от американски учени. Според тях яйцата съдържат антиоксиданти, които потискат възпалителните процеси.

рохко яйце

Освен това яйцата са отличен източник на протеин, който понижава кръвното налягане в кръвоносните съдове. Изследователите направиха заключения за ефектите на седем различни храни, включително яйцата, върху здравето на сърдечно-съдовата система.

Според наличните данни консумацията на яйца е свързана не само с намаляване на риска от инсулт, но и с намаляване на риска от коронарна болест на сърцето (намаляване на риска с 3-10%). Но какво да кажем за холестерола?

жълтък холестерол

Яйчният жълтък е с високо съдържание на холестерол, но нивата му в тялото ни се влияят от наситените мазнини, а не от самите яйца. Холестеролът в храната и холестеролът в кръвта са две различни неща. Холестеролът от храната може да бъде както вреден, така и полезен. Всичко зависи от това как приготвяте яйцата.

яйца с бекон

Ако ядете варен или задушен омлет, холестеролът от жълтъка ще бъде полезен, а ако изпържите яйцата в олио и с бекон, тогава ще бъде вреден.

Яйцата са една от най-полезните храни. Те са с високо съдържание на протеини, витамини A, D, B и B12, както и лутеин и зеаксантин, които помагат за подобряване на зрението. Въпреки това, не бива да третирате яйцата като всяка друга храна. Те са с високо съдържание на протеини и излишъкът им в тялото натоварва твърде много бъбреците.

Едно скорошно проучване показа, че яйцата също помагат на черния дроб не само да блокира липопротеините с ниска плътност (вреден вид холестерол, който запушва кръвоносните съдове и причинява различни заболявания), но също така стимулира производството на липопротеини с висока плътност (полезен холестерол в кръвоносните съдове). 

полезни яйца

И накрая, за да ви напомнят да поддържате здравето на сърцето, учените препоръчват да следвате средиземноморската диета: яжте повече зеленчуци, плодове, ядки, нискомаслени млечни продукти, пълнозърнести храни, риба и пиле. В същото време си струва да ограничите количеството червено месо и сладки газирани напитки.