Първа смърт от Омикрон на Острова, извиват се дълги опашки за бустерни дози. Вижте видео

Големи опашки се извиха пред ваксинационните центрове във Великобритания за трета доза ваксина след призива на премиера Борис Джонсън, който изтегни напред крайния срок за всички пълнолетни до края на годината пред угрозата от новия вариант на Covid-19 Омикрон.

Премиерът Борис Джонсън заяви по време на посещение във ваксинационния център край лондонския квартал „Падингтън“, че има поне една жертва на варианта Омикрон.

„За съжаление Омикрон води до хоспитализации и за още по-голямо съжаление до смъртни случаи“, коментира премиерът пред Скай нюз. „Затова смятам, че представата, че това е по-мек вариант на вируса трябва да бъде преразгледана и да осъзнаем бясното темпо, с което щамът се разпространява сред населението“, допълни той.

 

Първоначално крайния срок за бустер ваксините за всички над 18 години във Великобритания бе края на януари, но късно снощи, говорейки за кризисна ситуация, премиерът Борис Джонсън обяви, че го измества с месец напред и от тази седмица всички възрастни ще могат да си поставят трета доза, ако желаят. „Никой не бива да се съмнява, че идва приливна вълна от Омикрон“, каза той, цитиран от BBC.

Хората явно се опитват да свършат тази работа преди Коледа и на много места днес се извиха дълги опашки. Пред известната болница „Сейнт Томас“ в централен Лондон тя върви в протежение на няколко улици и стига чак до моста „Уестминстър“.

Съобщено бе обаче за проблеми със сайта на националното здравеопазване, който блокира много често и хората изпитват затруднения да си запазят часове.

Британските власти съобщиха днес, че вариантът Омикрон се разпространява с „феноменална бързина“ и на него се падат вече близо 40 процента от новите случаи на заразата в Лондон. Властите препоръчват на хората да си слагат бустерни дози ваксини, защото напълно ваксинираните с две дози ваксини също са уязвими за новия щам.

„Десет души в Англия са в болница с Омикрон и близо 40% от инфекциите в Лондон са с този вариант“, съобщи министърът на здравеопазването на Великобритания Саджид Джавид.

Властите казват, че ако не се предприемат мерки, до края на месеца с варианта Омикрон могат да се заразят близо милион души.

„Той се разпространява с феноменална бързина, нещо невиждано досега, новите случаи се удвояват на всеки два или три дни“, каза пред „Скай нюз“ здравният министър Саджид Джавид и добави: „Това означава, че сме изправени пред нова вълна от инфекции, отново сме в надпревара между ваксинацията и разпространението на вируса“.

Освен Англия, местните власти в Шотландия и Северна Ирландия също заявиха, че ще засилят ваксинационната кампания за бустерните дози.

Повече от 40% от пълнолетните британците вече са с бустер ваксина.

Проучвания сочат, че третата доза ваксина осигурява около 70-75% защита срещу симптоматична зараза с Омикрон.

Две дози от ваксините срещу новия коронавирус не водят до образуването на достатъчно антитела, които могат да неутрализират варианта Омикрон, предаде Ройтерс, като цитира проучване на британски експерти.

Според специалистите от Оксфордския университет това е причината за ръст на инфектираните, които са имунизирани или вече са преболедували.  Изследователите са анализирали кръвни проби на доброволци, на които са поставени препарати срещу Ковид-19 на „АстраЗенека“ или на „Пфайзер/Бионтех“. Ваксините са и смесвани.

Оксфордските учени казват, че все още няма доказателства, че по-ниското ниво на антитела срещу варианта Омикрон може да увеличи риска от тежко боледуване, хоспитализация или смърт при хората, които са с поставени с две дози от препарат срещу новия коронавирус.

„Тези данни са важни, но са само част от картина. Те изследват неутрализиращите антитела след втора доза и не ни дават информация за клетъчния имунитет, но и това също ще бъде изследвано,“ казва Матю Снейп, който е сред авторите на проучването.