Майка на болно дете се бори за него сама

Самотната майка Семра се бори съвсем сама с грижите за своето болно детенце Таси, което никога няма да оздравее. Тя се нуждае от голяма подкрепа, особено сега, на прага на най-светлия християнски празник Коледа.

Бащата ги е изоставил в момента, в който е разбрал, че детето е увредено при раждането.


Таси приема и добавки заради изключително специалната диета, която му е назначена, за да може да живее нормално.

Това са Вигантол, Магнезиев цитрат, Л карнитин, Хуск и рибено масло. Храни се 4 пъти на ден спрямо тази диета (кетогенна) като двете хранения са специално мляко, което се изписва по Здравна каса (Кетокала 3:1), а другите две хранения си ги набавя майката – заквасена сметана, кокосово мляко, зеленчуци, като не всички са позволени, мазни сирена- чедър, едам, бри, фета, пармезан, определен зехтин с 0,3% киселинност или растителни олия, без слънчогледовото,  заради специалните нужди на Таси от конкретна мазнина, месо и риба.


Финансите им произхождат само от телковото решение на Таси, което е в размер 930 лв, от които 200 лв. са за наем, около 100 лв за ток и вода, 50 лв. за телефон, около 150 лв. за лекарства и добавки, 90 лв. за памперси, едонични чаршафи и мокри кърпи, около 50 лв. за зехтин (по 100мл на ядене) и останалото е за други ежедневни нужди.

Самотна майка се бори за детето си, но не може без вашата помощ!НовиниИнформация

Таси прави около 10 епилептични пристъпа на ден, които продължават около 30 секунди със спиране на дишането и опъване на цялото тяло, поради което майка му не може да го остави сам или дори с друг човек, тъй като има вероятност да направи голям епилептичен гърч (Гранд мал), при което трябва да се постави „Диазепам“ за овладяване.

Също така, семейството има нужда от вертикализатор – специална инвалидна количка за детето, която да облекчи стоенето му в седнало положение поради заболяването ДЦП. Това е така, защото Таси постоянно е в легнало положение и макар майка му Семра да се опитва да го слага да седне, той винаги пада настрани. Поради теглото му и отпустнатостта на тялото, тя не може да го държи изправен дълго време. След 6 месеца рехабилитация сега Таси е малко по-подвижен, но заради пандемията рехабилитациите са преустановени. Семра прави вкъщи масажи на Таси, които обаче не са достатъчни. С вертикализатора Таси би могъл да усеща тежестта на тялото си в седнало положение, за да му помогне това да започне да се изправя, като също така количката има и функция за легнало положение, за да свикне Таси да пази равновесие.

Майката моли на първо време да й се помогне с памперси и мокри кърпи, защото това е най-голямото перо в семейния им бюджет и употребата им е непрекъсната. Всеки желаещ да помогне на малкия Таси, като преведе сума по свой избор на следната сметка:

BG33BPBI79321059155301
СЕМРА ОСМАН

Събраните пари ще се използват и за закупувнето на специалния стол и специалното легло, от които Таси има належаща нужда. Леглото е около 4000 лв., а столът – около 3500 лв.