Николай Витанов: Ядем и пием до края на годината, сметката ще дойде след Ивановден

„Ядем и пием до края на годината, сметката ще дойде след Ивановден.

По празниците все още ще доминира положителната тенденция. Хората ще се приберат и заразяването ще започне, но ще има нужда от 2-3 седмици, за да се развие, както трябва”, прогнозира проф. Николай Витанов в ефира на „Офанзива” по NOVA.

„За 3-4 седмици Омикрон ще стане доминантен в България, когато дойде. Той се развива по-бързо от Делта варианта на коронавирус”, каза още той. И посочи, че репродуктивното число зависи от началната му стойност при пристигане на новия щам в страната.

„Ако тръгнем от ниско ниво, репродуктивното число ще бъде голяма. Ако тръгнем от по-високо ниво, както ще се случи, числото няма да е толкова голямо. Да припомня – рекордът е 1,97 и той беше за ноемврийската вълна на миналата година. За март-април тази година числото беше 1,49, а сега най-високото число беше 1,54. Бихме могли да очакваме репродуктивно число за Омикрон около 2, но това е за догодина”, поясни математикът.

Според него четвъртата вълна е прекършена и кривата върви на долу. В момента се отчитали около 1000 случая на ден. Такъв бил и оптимистичният вариант за края на годината. Имало няколко области, в които заболеваемостта остава висока.