Проф. Чавдар Ботев: Епидемията свършва през февруари или март

Кадър „България Он Еър“

Български професор обяви кога ще приключи пандемията.

Германският министър на здравеопазването каза, че това ще бъде коледния ни подарък и все повече учени потвърждават, че Омикрон ще протече леко. Тоест, може да има в началото един пик и запълване на болниците, но след това най-вероятно ще дойде краят на епидемията. Това каза пред България Он Ер хематологът проф.

Чавдар Ботев.

Според медика, Омикрон ще се кара по-леко, няма да е толкова тежко протичането и няма да има висока смъртност.

„Искам да допълня, че консултантът на английското правителство заяви, че затварянето на границите прилича на изпускането на кон и затваряне на вратата след него“, допълни проф. Ботев.

„Моите прогнози са, че февруари месец ще приключи тази епидемия, най-късно март. Тоест, всички ще преболедуваме или ще бъдем ваксинирани с ефективна ваксина към този момент. Повечето ваксини са ефективни четири месеца за възрастните хора, които са най-податливи на тази инфекция“, подчерта той.

Хематологът обяви, че има „световна новина“, която ще промени цялата медицина: „За 20% от хората, които умират, вече се открити причините“, съобщи проф. Ботев и даде подробности от какво умират: „Всъщност, имат антитела срещу интерфероните, те са много видове и с това особено много се увеличават тези при хората над 80 години, тоест между 70 и 80 години – 20% умират от това, че имат неефективен интерферон.

Интерферонът е белтък, който неутрализира вируса и всъщност сред нормалната популация се срещат три процента при над осемдесет години, от седемдесет до осемдесет по процент и половина и надолу е под нула цяло и три процента.“

„Другото голямо откритие е, че по отношение на „Х“ хромозомата се произвеждат дефектни интерферони, което е абсолютно същото, тоест има, но некачествени, и се предава по рецесивен път и тук това ще доведе до ново използване на интерфероните.

Те се използваха много в онкологията и в други сфери, тоест не може да прилагате интерферон на човек, който има антитела. И това показва една процедура плазмафереза, че при тези болни ще бъде много ефективно“, посочи проф. Ботев, пише Блиц.