Асен Василев с голяма новина за въвеждането на еврото у нас!

България трябва да има техническа готовност за въвеждане на еврото през 2024 година. Това потвърди вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Той прие ключа за министерството от Валери Белчев, на когото го предаде след края на първия служебен кабинет.

От своя страна Белчев увери, че бюджетът за тази година ще завърши с излишък.

Въпреки че в проектобюджета на Валери Белчев е записано, че 2021 г. също ще завърши с дефицит, това няма да се случи, уточни самият той.

„Проектобюджетът, да, предвиждаше дефицит, но както стана дума, той няма да бъде реализиран, най-вероятно ще приключим с излишък.“

Новият министър Асен Василев поиска една седмица, за да се запознае с точните числа. Той потвърди, че индикативната дата за въвеждането на еврото у нас остава непроменена – 1 януари 2024 г. Но окончателното решение ще бъде взето след мащабна информационна кампания.

„За Шенген имаме техническа готовност от вече може би десетина години, но нямаме политическа воля от нашите партньори да бъдем приети“, каза още той.

На въпрос на БНР дали вече има яснота кой ще оглави БНБ, след като гуверньорът Димитър Радев и част от заместник-управителите са с изтекли мандати, Василев заяви: „Знаем, че е на дневен ред, знаем, че трябва да се случи бързо, не са обсъждани имена. Така че очакваме в началото на новата година – първата грижа ще бъде бюджетът, след това ще преминем съответно към регулаторите“.