Кирил Петков огласи първите си задачи и каза къде ще живее докато е премиер

Дотук бяха приказките, оттук нататък започват действията. Това заяви пред журналисти в парламента новият премиер на България Кирил Петков. 

„Отивам пеша в Министерски съвет. Ще сменя културата и ще ме виждате често да ходя пеша“, обеща той.

 

Той обясни, че пред правителството има спешни задачи – кризата с язовирите и цената на тока, за която трябва да се работи така, че тя да не се вдигне от 1 януари.

„Един от първите ми международни разговори ще бъде с моя колега от Гърция да видим докъде е гръцката връзка“, уточни Петков.

По думите му основната част на новия министър на енергетиката ще бъде да разговаря с КЕВР.

„Ще направим ясен анализ по структури, администрации и министерства, преди да има съкращения. Този анализ ще бъде направен отчасти в следващите няколко месеца и ще бъде направен така, че за следващата бюджетна актуализация, което ще бъде в средата на следващата година, да имаме ясна представа за администрацията“, добави премиерът. 

„Всеки един служител в администрацията, който се справя добре и който ще работи много в държавната администрация, не трябва да се притеснява, че ще бъде съкратен“, уточни той.

„Приоритет номер две ни е ковид кризата. Ще привлека проф. Аргирова в МС като мой личен съветник. Тя е истински специалист. С нея ще привлечем специалисти, които не са свързани с коронавируса“, посочи той. 

„Приоритет за нас ще бъде да направим добросъседски отношения с Република Северна Македония. Добросъседството е основа за икономически растеж на целите Балкани.

Не мога да разбера защо трябва да летя до Виена, за да кацна в Скопие. Това трябва да се случи чрез работа. Трябват ни работни групи. Балканите сме прекалено малки, за да се делим, цепим и разделяме. Нашата позиция не се променя по петте точки. Сигурен съм, че този диалог ще бъде в съвсем друга конструктивна линия’, завърши той.

„Ще действаме по най-добрия начин, който знаем. Какъв толеранс ще ни бъде даден, зависи от другите“.

„Ще живея в апартамента си в центъра на София, откъдето смятам да вървя пеша всеки ден“, каза още той. 

Петков потвърди, че ще направи партия. „Не веднага, но ще направим”.