Иде ли нова кървава етническа война и разпад на Балканите след тази новина

25 мирни години са заложени на карта: парламентът на Република Сръбска гласува за отделяне от централното управление в Босна и Херцеговина. Това трябва да стане в рамките на шест месеца, уточнява „Дойче Веле“.

Над четвърт век след кървавата етническа война в Босна и Херцеговина растат тревогите от нови конфликти. Парламентът на Република Сръбска в Баня Лука одобри изтеглянето от армията, правосъдието и данъчната система на централното правителство.

Депутатите дадоха на правителството срок от шест месеца да изпълни решението. Почти всички членове на опозицията не взеха участие в гласуването в знак на протест, но въпреки това предложението на партията Съюз на независимите социалдемократи (СНС) получи достатъчно мнозинство с 49 гласа.

Успех за лидера на сърбите Додик
Гласуването е успех най-вече за шефа на Съюза на независимите социалдемократи Милорад Додик – представителят на сърбите в колективното Председателство на Босна и Херцеговина. 

Лидерът на босненските сърби нееднократно е отправял заплахи, че ще откъсне своята част от общата държава. И сега очевидно възнамерява действително да извърши това. „Време е Република Сръбска да си възвърне свободата“, каза той.

Додик обяви, че в рамките на шест месеца ще излезе със законодателни инициатива, които по нов начин ще се регулират отношенията с централната държава. Но този път не заяви изрично, че иска Република Сръбска да има собствена армия.

Шефът на СНС смята, че централното правителство неоснователно е иззело правомощия от Република Сръбска. Додик, който се ползва с подкрепата на Русия за своите планове, упреква западните държави, че са преобразували Босна в ущърб на Сърбия и в полза на босненските мюсюлмани.

Федерацията съществува от 1995-а
Намеренията на Додик застрашават основите на Дейтънското мирно споразумение от 1995-а година. То сложи край на продължилата повече от три години война между сърби, хървати и бошняци. Споразумението фиксира две до голяма степен автономни части от страната: републиката на сърбите и босненско-хърватската федерация.

Като гаранция за нормалното функциониране на държавата Босна и Херцеговина бяха създадени редица общодържавни институция. А начело застана тричленно председателство, в което има по един представител на хърватите, на мюслюманите и на сърбите.

Американското правителство е обезпокоено
Още в началото на ноември върховният представител на международната общност за Босна и Херцеговина – Кристиан Шмит, предупреди в доклад на ООН: намеренията на Додик „приличат на отцепване, без то да бъде изрично обявено“.

Изявленията на Додик от септември, че иска да създаде собствена армия, предизвикаха тревога в САЩ. Пред последните седмици американското правителство изпрати множество дипломати в Босна, за да подчертае подкрепата на Вашингтон за единството на държавата.