Не е за вярване какво се случва с мургавия виртуоз Данго след срещата му с Кръстника

Храна за семейството си е купил с парите от Анди Гарсия музикантът Владимир Илиев-Данго, разкрива пред „Телеграф“ самият той.

Саксофонистът успя да се превърне в истинска звезда само за няколко часа след срещата си с холивудския актьор, прочул се като младия Кръстник от едноименния филм на Франсис Форд Копола в Градската градина пред Народния театър.

„Не спира да ми звъни телефонът. Обаждат се откъде ли не.

Не ги познавам, аз такова чудо не очаквах“, споделя Данго.

Той живее в ромския квартал на Кочериново, занимава се музика от години. А именно чрез саксофона успява да издържа семейството си и да се запознае с Анди Гарсия, звезда от „Кръстникът III”. Данго е кларнетист, а от няколко години свири и на саксофон.

Мелодията научил в Испания, но вложил в нея и собствена интерпретация. Синът му също е уличен музикант, свири на цигулка, има и 5-годишна внучка, която мечтае да стане известна цигуларка.

„Добре, че е мъжът ми. Който е казал, че музикант къща не храни – греши“, категорична е съпругата му Вела. Владимир също подкрепя думите на половинката си, тъй като от години по този начин изхранва семейството. Той е получил от Анди Гарсия 10 евро бакшиш, а после и още 100 лв., които музикантът влага в закупуване на храна за семейството.

„Просто се прибрах от София и си напазарувах за семейството. Не съм очаквал да ми даде повече пари. Нито съм го чул, нито видял повече. Беше просто една среща за мен, която ще запомня завинаги“, казва с усмивка уличният музикант.

В ромския квартал на Кочериново се радват на Данго, величаят го и на моменти му завиждат. „Как да не се радваме. Имаме вече много известен човек от нашата махала. Е, и на нас ни се иска, но късмет. Данго е добър човек, заслужава и слава, и пари. Не му е лесно да пътува всеки ден, за да храни семейство“, коментират близки до Владимир Илиев.

С новата изгряваща звезда се гордеят и от общинската администрация в Кочериново.

„Радваме се, че и нашият град се сдоби със слава. Няма нищо случайно – ето един наш музикант успя да впечатли самия Анди Гарсия, обясняват и от кметската администрация. А славата на Данго вече му носи и постоянни предложения за работа. Канят го известни оркестри само и само да стане част от тях.

„Доскоро никой не ме търсеше за нищо. Сега не мога да смогна да отговоря на всички“, казва скромният уличен музикант.

Уличният музикант дори не предполагал, че човекът, който стои до него и слуша музиката, е известният Анди Гарсия. Разбира от преводача и се плесва по главата. Как да го познае човек. Гледал съм го в „Кръстникът III“, но там беше по-млад.

Аз, като го видях с очила, с шапка, възрастен, как да го позная. А иначе си говорихме за музика и откъде съм се научил да свиря“, разказва още новата звезда, който с гордост уточнява, че научил занаята от колеги в Испания, където работил повече от 10 години.

Мъжът не скрива, че не познава нотите, но въпреки това често получавал похвали на улицата. Работил е и в Гърция, но се прибира в родината заради пандемията. Очакванията му след срещата са вече да си намери постоянна работа и да свири в някой от известните оркестри. Не скрива, че семейството му е бедно – живеят в една стая, но в същото време е задружно.

„Музиката е целият ми живот, така ще продължи и занапред. Надявам се само здрави да сме и това е“, категоричен е Данго, както го наричат близките му.

Агент на ФБР в Непобедимите 4
Анди Гарсия бе в столицата за снимките на „Непобедимите 4“, където играе агент на ФБР. От видеото се вижда, че след излизането си от хотела звездата се разхожда заедно с още няколко души от екипа на филма. Вървейки по жълтите павета на „Съборна“ към

Градската градина, изведнъж чува мелодия и казва на спътниците си да замълчат, защото чува мелодията на Нино Рота за трите филма „Кръстникът“.

Доближавайки се, вижда, че уличен музикант я изпълнява на саксофон, като тук-там прибавя и характерни за ромската музика орнаменти. Гарсия сяда до музиканта и с блаженство слуша, докато си пуши пурата, и казва колко е смаян да чуе точно сега тази мелодия.