Омикрон настъпва към България, вече е…

Tри страни на Балканите – Румъния, Гърция и Хърватия, са регистрирали до момента случаи на заразяване с Омикрон варианта на новия коронавирус. Засега властите не съобщават тревожни данни във връзка с тях, но повечето държави на Балканите въведоха превантивни мерки, за да ограничат разпространението на Омикрон и на COVID-19 като цяло с оглед на наближаващите коледни и новогодишни празници.

Следват най-важните новини от седмицата, свързани с COVID-19 на Балканите.

През изминалата седмица броят на новите случаи на COVID -19 в АЛБАНИЯ бяха средно по 353 на ден.

Страната разреши бустерни дози на ваксините срещу COVID за всички пълнолетни граждани, но Албания се нарежда сред държавите в Европа с най-ниско ваксинационно покритие. По една доза ваксина срещу коронавирус са получили 38,4 процента от населението в страната, според официалната статистика, а 34,6 процента са напълно ваксинирани. До момента 3,2 процента са получили бустерна доза. Общият брой на заразените до момента е 202 641, а смъртните случи са 3126.

Темпът на ваксинация в Албания намалява за втори пореден месец, както и броят на правените РCR тестове. Според данни, публикувани от „Гласът на Америка“, броят на тестовете е спаднал до най-ниското си равнище през последните 13 месеца, като през последните седем дни са направени едва 13 781 теста, т.е. средно по 1968 на ден. Това поставя под съмнение данните за реалната картина на разпространение на вируса. Данните, които съобщава правителството за смъртните случаи от COVID -19, също будят съмнения, защото надвишената смъртност (общо починалите над обичайното) е нараснала значително от началото на пандемията.

Заради варианта „Омикрон“ на коронавируса, Албания забрани влизане в страната на хора от Южна Африка, Кения, Ангола, Замбия, Ботсвана и Сенегал. Забраната е в сила от 3 декември и ще бъде валидна през следващите три седмици. Албанските граждани, които пристигат от тези държави, ще бъдат поставяни под карантина за период от две седмици.

Експертната комисия, която отговаря за пандемията, напомни, че всички държавни служители, както и работещите в супермаркети и търговски центрове, трябва да се ваксинират до 31 декември. От 4 януари от тях ще се изисква ваксинационен сертификат, за да могат да продължат да работят.

В Албания продължава да бъде в сила вечерен час от 23 ч. до 06,00 ч. Носенето на предпазна маска в затворени помещения е задължително. Събирания на закрито са разрешени с максимум 50 души. Събития със зрители, като спортни срещи, са разрешени при запълване на 30 процента от капацитета за зрители.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА продължава да изостава с ваксинацията. Здравните власти съобщиха, че в процеса на имунизация във Федерация Босна и Херцеговина (хърватско-мюсюлманската федерация – б.ред.) най-добре се представя кантон Сараево с над 52 процента ваксинирани. Най-лошо е положението в Западнохерцеговския кантон, където са ваксинирани едва 10,83 процента от пълнолетното население. В Западнобосненския кантон ваксинираните също са малко – 11,72 на сто.

Второ място по ваксинация заема Босненско-подринския кантон с 38,59 процента, следван от Тузлански кантон с 27,57 процента, а четвърти е Зенишко-добойски кантон с 25,84 процента. Среднобосненски кантон е на пето място с 23,62 процента ваксинирани, Херцеговско-неретванския кантон е с 21,88 процента ваксинирани, а Посавският кантон е с 16,64 процента. Лоши са резултатите и в Унско-санския кантон, където ваксинираните са едва 15 процента.

През изминалите седем дни средният брой на заразените е 102, а броят на болните на 100 000 души население е 170, сочат данните на Института за обществено здраве на кантон Сараево.

Рекорден брой починали от COVID -19 на дневна база регистрира ГЪРЦИЯ на 6 декември – 116 смъртни случая. Висок е и броят на хората в интензивни отделения (около 700), както и на новозаразените – между 5000 и 7000 дневно. В Гърция бяха регистрирани и три случая на Омикрон варианта на коронавируса.

Гърция постави и друг своеобразен рекорд през седмицата – близо 100 000 ваксинирани за един ден (по-точно 92 404 души). Нарастването на интереса към ваксинация се регистрира от момента, в който правителството обяви задължителния й характер за хората над 60 години.

Днес се отваря платформата за записване на час за ваксинация за деца на възраст между 5 и 11 години, а поставянето на ваксините ще започне в сряда следващата седмица.

На национално равнище поне с една доза от ваксините са имунизирани 67,1 процента от жителите на Гърция на възраст над 15 години, а 62,6 процента са завършили ваксинационния цикъл. С трета подсилваща доза са ваксинирани 18,2 процента.

За да се избегне разпространение на вируса по време на Коледните празници, всички гърци – ваксинирани и неваксинирани, ще получат по един безплатен тест до 12 декември и още един след Нова година. От министерството на здравеопазването уточниха, че целта на раздаването на тестове е да се направи по-добра епидемиологична картина на страната и да се ограничи разпространението на COVID-19 по празниците.

Същевременно министерство на здравеопазването реши да намали срока на валидност на сертификатите за преболедуван COVID-19, които дават достъп до редица дейности, от 6 на 3 месеца.

От 6 декември КИПЪР въведе задължителен PCR тест за всички пристигащи чуждестранни граждани, който ще бъде правен на място при влизане в страната на съответното летище или пристанище. Таксата за теста e в размер на 15 евро и ще се заплаща от пристигащия. Тестът е задължителен, независимо дали пътникът има сертификат за ваксинация или преболедуване. Новата мярка ще бъде в сила до 10 януари 2022 г., като няма да важи за деца под 12-годишна възраст.

Делът на положителните тестове за COVID -19 в Кипър се запазва под един процент, въпреки че се наблюдава известен ръст на новозаразените. 635 бяха новите случаи вчера от направени 87 780 теста (0,72 на сто положителни). След като дълго време в страната не беше регистриран смъртен случай, на 9 декември има един починал пациент. В болници са настанени 139 души, 44 от които са в тежко състояние.

Според официални данни на здравното министерство в Република Кипър са поставени 1 381 716 дози ваксини, като 589 585 души са с приключил ваксинационен цикъл, а 161 565 са с поставена трета доза. От 8 декември в Република Кипър започна ваксинацията с трета доза на всички граждани над 18-годишна възраст.

Кипърската агенция КНА оповестява данни и за признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР), където през вчерашния ден са регистрирани 208 нови случая при направени 14 469 теста. Няма данни за починали пациенти. От началото на годината в северната част на остров смъртните случаи от COVID-19 са 116.

Властите в СКТР са въвели нови правила срещу разпространението на COVID -19, които предвиждат обществените пространства на закрито да могат да бъдат посещавани единствено от хора с поставени две дози ваксина срещу коронавирус. Кипърските турци с незавършен ваксинационен курс ще могат да влизат в места като супермаркети, държавни служби и банки единствено с негативен PCR-тест, направен през последните 72 часа.

Епидемичната ситуация в КОСОВО е спокойна, обяви премиерът Албин Курти през седмицата, но допълни, че съществува риск заради разпространението на варианта Омикрон.

От 6 декември в Косово са в сила нови противоепидемични мерки в опит да се избегне четвъртата вълна на пандемията. Съгласно новите мерки всеки, който влиза на територията на Косово, трябва да представи доказателство за пълна ваксинация, отрицателен тест или доказателство за преболедуване на вируса. От 3 януари тези мерки ще бъдат подсилени. От тази дата всеки, който влиза на територията на Косово, ще трябва да представи пълен ваксинационен сертификат или доказателство за поставена една доза ваксина плюс отрицателен PCR тест или доза ваксина плюс доказателство за възстановяване от вируса.

От тези изисквания ще бъдат изключени хората, които пътуват транзитно през Косово и лицата под 12-годишна възраст, както и онези, които имат медицински противопоказания за изпълнение на изискванията.
Доказателство за пълна ваксинация ще бъде необходимо и за всеки, който използва обществения транспорт. Носенето на предпазни маски на обществени места остава задължително.

В РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ проверяват два смъртни случая след ваксинация срещу COVID-19. Засега не е доказана връзка между имунизацията и смъртта на хората – на лице на 53 години и на 83-годишен човек в периода април-септември. Агенцията за лекарства и медицински изделия („МАЛМЕД“) уточни, че има само подозрения и неофициални данни. Документите по случаите са изпратени до Центъра за наблюдение „Uppsala“ и до Института за обществено здраве.

В Северна Македония вчера бяха регистрирани 168 нови случая от направени 1478 теста. Смъртните случаи за денонощието бяха седем, а възстановилите се от болестта – 275.

Към 9 декември активните случаи в Северна Македония са 5707. От началото на пандемията са се заразили 218 362 души и са починали 7695.

РУМЪНИЯ удължи на 9 декември извънредното положение заради COVID -19 с още 30 дни, но въведе някои облекчения, които ще бъдат валидни и по време на коледните и новогодишните празници. Отпадат носенето на предпазна маска на открито (освен на места със струпване на хора) и вечерният час. Магазините и ресторантите вече могат да работят до 22.00 часа, с час повече от досега. В редица търговски обекти, включително моловете, където досега се допускаха само ваксинирани и преболедували, вече ще могат да влизат и лица с отрицателен тест.

Румъния остава втората най-слабо ваксинирана страна в Европейския съюз, като под 39 процента от населението е имунизирано на фона на недоверие към държавните институции, слаба ваксинационна просветеност и кампании за дезинформация.

През последните седмици страната регистрира спад в броя на новозаразените, починалите и нуждаещите се от интензивни медицински грижи, но пък бяха регистрирани три случая на Омикрон варианта на коронавируса. С цел ограничаване на разпространението на този вариант румънските власти прилагат от днес до 8 януари нови мерки при влизане на територията на страната, които засягат неваксинираните лица и тези, които не са имали положителен резултат на тест за COVID -19 през последните 180 дни. Те ще бъдат поставяни под карантина за срок от 14 или 10 дни в зависимост от зоната на пристигане и от тях ще се изисква представяне на отрицателен тест за коронавирус.

В понеделник в Румъния започна тестването на учениците с неинвазивни тестове на базата на слюнка. Тестове се правят два пъти седмично – в понеделник и четвъртък.

Във ваксинационния център в Двореца на децата в Букурещ пък направиха триметрова „анти- COVID елха“ от над 19 000 празни флакона от ваксините на Пфайзер/Бионтех и Модерна. Подаръците под елхата са от флакони на ваксината на „Джонсън и Джонсън“.

Конституционният съд в СЛОВЕНИЯ постанови на 6 декември, че разпоредбата, с която се изисква ваксинация за служителите от държавния сектор, с изключение на тези, които могат да представят доказателство за преболедуване от COVID -19, противоречи на конституцията. Словенското правителство искаше да наложи изискването от 1 октомври, но Конституционният съд спря прилагането на разпоредбата до произнасяне на окончателното решение на съда. „Подобно условие е сравнимо със задължителна ваксинация, което първо изисква промяна в закона за инфекциозните болести“, постанови съдът.

В Словения се наблюдава спад в броя на хоспитализациите от COVID -19, но броят на пациентите в интензивни отделения остава висок – около 270 души.

14-дневната заболеваемост в Словения е паднала от 1362 на 1294 на 100 000 души население.

Петдесет и пет процента от общия брой население на Словения е напълно ваксинирано срещу COVID -19, включително 65 процента от хората на възраст над 18 години и 70 процента от хората на възраст над 70 години. Общо 325 416 души са получили бустерна доза.

От началото на пандемията в Словения са починали 5336 заразени с новия коронавирус.

В СЪРБИЯ броят на новозаразените с коронавирус постепенно намалява. От началото на пандемията в страната са потвърдени официално 1 240 407 случая на COVID -19 и са починали 12 045 души. В момента в болници са 3511 души, а на респиратори са 197 пациенти.

В Сърбия няма регистрирани случаи на варианта Омикрон.

От един месец са в сила COVID -сертификати, с които е разрешено пребиваването в затворените части на заведенията за хранене след 20 часа.

Държавният секретар в министерството на здравеопазването Мирсад Джерлек съобщи, че 59 процента от населението са ваксинирани и се правят проучвания за необходимостта от четвърта доза ваксина.

Учениците във всички основни и средни училища се обучават присъствено от 6 декември. От началото на учебната година това е третата седмица, в която обучението във всички училища в страната се провежда присъствено.

След известен спад новите случаи на COVID -19 в ТУРЦИЯ отново се увеличиха, обяви във вторник турският здравен министър Фахреттин Коджа.

Турските здравни власти алармираха и за тревожно увеличение на случаите на коронавирус в Тракийската област, която граничи с България. Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи на пресконференция, че в рамките на десет дни случаите на коронавирус в Къркларели са се увеличили от 308,51 на 100 хиляди души на 379,83 на сто хиляди, в Одрин – от 159,16 на 212,13, а в Текирдаг – от 262,61 на 288,14 на сто хиляди. С това Къркларели се е изкачил на пето място в скалата на рисковите окръзи в Турция, а Одрин – на 10-о място.

Според местните здравни власти сред причините за нарастването на случаите в пограничните окръзи са посещенията на българските граждани, които в края на всяка седмица масово пазаруват в Одрин и Къркларели и не спазват епидемичните мерки. Директорът на областната дирекция по здравеопазване в Текирдаг Али Дженгиз Калкан отбеляза обаче, че случаите на COVID -19 са движат вълнообразно – ту се увеличават, ту намаляват. „Засега Текирдаг остава извън десетката на най-рисковите области /в червено/ в страната, капацитетът на интензивните отделения е запълнен 70 на сто“, посочи той, но отбеляза, че процесът на ваксиниране изостава.

81,81 процента от населението на Турция на възраст над 18 години е ваксинирано с две дози ваксина, а 90,94 процента са получили първа доза ваксина. Освен това 12 489 939 души са с поставена трета доза ваксина.

В ХЪРВАТИЯ са потвърдени три случая на Омикрон варианта на новия коронавирус. Всички контактни лица на заразените с този вариант ще останат под карантина за период от 14 дни, независимо дали са ваксинирани или преболедували COVID, обяви Хърватският институт за обществено здраве.

Вчера здравните власти съобщиха за нови 4428 заразени и за 62 смъртни случая, свързани с COVID -19. Активните случаи са 27 683, от които на болнично лечение са 2352, включително 321 на респиратори.

От началото на пандемията в Хърватия са се заразили 644 206 души, от които 11 445 са починали. Възстановили са се 605 078, включително 3904 през последното денонощие.

От цялото население на Хърватия са ваксинирани 54,65 процента от жителите, или 65,17 на сто от пълнолетното население.

През седмицата страната съобщи за първия потвърден смъртен случай, свързан с ваксинацията – 33-годишен мъж е починал, след като е бил имунизиран с препарата на АстраЗенека. Мъжът е починал от тромбоза със синдром на тромбоцитопения, съобщи Хърватската агенция за медицински продукти. До момента няма информация за други подобни случаи, нито за други смъртни случаи след ваксинация в Хърватия.

ЧЕРНА ГОРА проучва два случая, за които има подозрения, че може да се дължат на варианта Омикрон. Адис Мартинович, епидемиолог в Института за обществено здраве, каза, че става дума за „директни контакти на хора от международния трафик“. „Засега подозираме, че може да са заразени и членове на техните семейства. Разследваме случаите“, каза епидемиологът пред ТВ канала „Виести“. Той допълни, че симптомите на хората са леки и те са на домашно лечение. Всичките им контактни лица са поставени под карантина.

Според епидемиолога в Черна гора доминира Делта варианта на коронавируса. През последните 14 дни има спад в броя на новозаразените с 40,3 процента, а спадът в броя на починалите е 13,4 на сто, съобщи той.

Националният имунизационен орган на Черна гора ще разгледа скоро възможността за въвеждане на ваксинация за деца на възраст от 5 до 11 години, съобщават черногорските медии.

Към момента 60,8 процента от пълнолетното население на Черна гора е ваксинирано с първа доза от ваксината срещу коронавирус, а 57 процента са реваксинирани, по данни на агенция МИНА. Според данни на World in Data 41,8 процента са напълно ваксинираните в Черна гора. Разликите в глобалната и локалната статистика обикновено се обясняват с различна методология и с факта, че за имунизирани се приемат получилите втора доза, а някои от ваксините изискват поставянето на само една инжекция. /БТА/