Синоптиците от Meteo Balkans шокираха с прогноза

През нощта валежите се усилиха и обхванаха цялата страна. По-значителни днес те ще са в Дунавската равнина и Източна България. В Предбалкана и по високите полета от Западна България дъждът ще премине в сняг. Очакваме в планинските райони да се образува и съществена снежна покривка, която на места ще надмине 40 см.

  Това сочи прогнозата на синоптиците от Meteo Balakns („Метео Балканс“) за неделния ден.

Минималните температури рано сутринта ще бъдат от 2°-5° в западните и централни райони от страната, доста по-топло в  Източна България –  до 11-12°.

През деня в неделя валежите от северозапад ще спират, но и вятърът ще се  усили и ще се обърне от северозапад, с което температурите ще се понижават.

До края на деня времето в страната ще бъде предимно облачно, със слаби валежи от дъжд в Източна България. Там вятърът все още бъде с южна компонента и през по-голямата част от деня ще остане топло. 

Максималните температури също ще са в широки граници – от 3°-6° в Западна и Централна България до 13-15°С в източните райони.

Времето в планините
В нощта срещу неделя очакваме значителни по количества валежи от сняг. Ще се образува и значителна снежна покривка, която на места ще надминава 40см., а в комбинация със силния вятър по проходите ще има условия за преспи и навявания.  

През деня ще остане мъгливо със слаби валежи сняг, ще духа умерен и временно силен северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 3°, на 2000 метра – минус 3°.

По Черноморието ще бъде облачно със значителни валежи от дъжд, а над Югоизточна България – съпроводени и от гръмотевици. Ще духа умерен до силен югоизточен вятър, който през деня ще отслабне и ще се ориентира от запад-северозапад. Максимални температури на въздуха: 13°-15°. 

Прогноза за ФПЧ
Не се очакват замърсявания в големите градове – нивата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето в София 
В нощта срещу неделя валежите в столицата ще продължат и ще се усилят. След обяд от северозапад вятърът ще се усили и с него ще прониква по-студен въздух. Валежите до вечерта ще отслабнат и до полунощ ще спрат.   Очакваните минимални ще са между 2-3°С, а максималните – до 4-7 °С.

Времето на Балканите
През следващото денонощие времето на Балканския полуостров ще се определя от преминаващ средиземноморски циклон. По-значителни ще са валежите в югоизточната половина от полуострова, където ще прегърми. 

През деня с умерен и временно силен северозападен вятър ще нахлува студен въздух и в северозападната половина от полуострова и температурите ще се понижат значително.