Апокалипсис в Южна България! Обявиха бедствено положение СНИМКИ

Бедствено положение е обявено в Рудозем заради преливане на реките Елховска и Чепинска. Това съобщи кметът на населеното място Румен Пехливанов. Има залети улици и сгради. Притеснителна е ситуацията и в други части на Южна България.

В района на Гоце Делчев също е истинско водно бедствие.Снимка: Нова ТВ

„Снощи от 1 часа съм обявил бедствени положение във връзка с това, че започнаха да преливат реките, да излизат от коритата, освен Елховска и Чепинска“, обясни Пехливанов пред БНР.

„Имаше доста спирания на тока, тръгвания, в един момент в 1 часа изцяло спря токът. За щастие нямаме пострадали хора, евакуирани нямаме. Имахме няколко останали на път заради затворени пътища, свлачища, имаме един паднал мост, няколко наводнени трафопоста и в момента отводняваме там, където е възможно. Добрата новина е, че спря дъждът“, добави кметът на Рудозем.

Залята е и главната улица, но реките вече са започнали да се оттичат.

Румен Пехливанов каза, че язовир „Пловдивци“ в момента прелива заради дъждовете. Според него информациите за скъсана язовирна стена са неверни. Няма и евакуирани хора:

„Имаше едно предупреждение към хората, което отправихме във връзка с това, че е възможна евакуация, да имат готовност, но такава не се наложи. Хората отново ги уведомихме и те се прибраха по домовете. 

До нас също достигнаха такива слухове, тук се разпространяват неверни твърдения, че се е скъсала язовирната стена, нещо, което не е вярно. Огромно количество валежи, това е причината за излизане на реките от коритата.“

По-рано наша слушателка от Рудозем, разказа, че заедно с други жители на Рудозем се е евакуирала в Смилян.

От своя страна кметът на Смилян Чавдар Червенков каза за БНР,  че в населеното място има залети улици от придошлата река и че се е наложило да бъдат премествани автомобили.

припомня, че посред нощ бедствено положение бе обявено и в Неделино.


Снимка: rodopi24.blogspot.com

Продължителният дъжд предизвика истинско водно бедствие и в друга част на Южна България – регионът на Гоце Делчев. Река Места преля, излезе извън коритото си,  и отнесе пътя за Гоце Делчев при Момини Кули, а свлачище затвори и обходния маршрут, информира struma.com. Около 1:30 часа движението бе затворено и трафикът за Гоце Делчев се връщаше обратно към Симитли.

Цяла нощ на мястото имаше екипи на полицията както и екипи на АПИ. Сигнали за произшествия в дъжда буквално изтощиха органите на реда. Снощи в село Филипово, община Банско беше истинска паника, част от къщите в селото бяха наводнени. Нивото на Места се увеличаваше страховито, а хората излязоха навън уплашени, казаха за struma.com жители на селото. 

Часове по-рано огромно количество земна маса се свлече на пътя при разклона за разложкото село Елешница, голямо дърво пък блокира пътя към селото около 21 часа. Дежурни екипи бързо реагираха и пътят бе освободен. Временно бе ограничено движението по път II-19 Банско – Гоце Делчев, в района на с. Буково поради свличане на скална маса.. След полунощ свлачища блокираха движението и в Кресненското дефиле, пътят бе затворен и работници почистваха трасето, а шофьорите изчакваха на място. 
 
Временно е ограничено движението по аварийната и активната лента при км 85 на АМ „Струма“ в посока Благоевград поради паднала земна маса. Движението се осъществява в изпреварващата лента и се регулира от пътна полиция. От АПИ предупреждават шофьорите да карат внимателно, тъй като е мокро и хлъзгаво. Каква е обстановката в областта днес ще съобщим по-късно. 

Усложнена е обстановката и в община Девин. През нощта река Въча на няколко места излезе от корито си. Спряно е движението по пътя Девин – Кричим за движение на товарни автомобили. Републиканският път е подкопан на входа на града в района пункт Девин от придошлата река Въча и е опасен за преминаващи моторни превозни средства. 

Движението по пътя Смолян – Чепеларе при 80-и км е двупосочно в едната лента поради паднали големи дървета. Доста населени места в областта са без ток. Без ток и без път са боринските села Ягодина, Буйново и Кожаре.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ