Дупе да ни е яко! Джендър фашизмът пробива в ЕС, ето какво ни готвят

Преди няколко дни ЕК публикува насоки, които успяха да разгневят дори папа Франциск, тъй като на служителите е препоръчано да заменят Коледа с „празничен сезон“, за да не се предполага, че всички са християни. Заради изключителното възмущение и обвиненията, че ЕК се „опитва да отмени Коледа“, документът бе оттеглен, пишат от Днес Бг.

Европейската комисия, заедно с други институции на ЕС, отдавна е критикувана за липсата на разнообразие сред нейния персонал. Всички комисари са бели.

Като част от актуализацията на езика, който ще се използва от нейния персонал, комисията помоли служителите да бъдат по-чувствителни в комуникацията си.

Длъжностните лица, работещи с 27-членния колеж, ръководен от Урсула фон дер Лайен, бяха посъветвани да избягват да приемат, че всички са християни, бели и женени.

Ръководството от 30 страници за това как да се използва по-неутрален по отношение на пола и религията, и приятелски настроен към ЛГБТК+ обществото език в Комисията беше представен от комисаря по въпросите на равенството Хелена Дали.

Вътрешният документ беше подхванат от италианския таблоид il Giornale, което доведе до порой от възмущение в социалните медии, както и от висши служители във Ватикана, крайнодесни политици и бивш еврокомисар.

Папа Франциск осъди опита на Европейския съюз да замени традиционното „Коледа“ с предполагаемо по-неутрални термини като „празничен сезон“. „През цялата история много, много диктатури са се опитвали да направят това“, заяви той. „Помислете за Наполеон: след това помислете за нацистката диктатура, комунистическата… Това е модата на разводнения секуларизъм, но това нещо не работи“, каза папата.

ЕС, добави понтификът, трябва да внимава да не „поеме по пътя на идеологическата колонизация“, тъй като в противен случай това би довело само до разцепление между държавите членки и до разпадането на целия блок. „Европейският съюз трябва да уважава всяка държава, както е структурирана, разнообразието от държави, а не да се стреми да я стандартизира“, каза той и добави, че ще сезира Брюксел в този конкретен случай.

Заради негативните реакции Дали беше принуден да отстъпи. „Беше изразена загриженост по отношение на някои примери, предоставени в „Насоките за приобщаваща комуникация“, които, както е обичайно с такива насоки, са в процес на работа“, написа в Twitter комисарят на Малта. „Разглеждаме тези опасения с оглед да ги променим в актуализирана версия на насоките“.

Документът е част от план, поддържан от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен за прилагане на „Съюз на равенството“ и гарантиране, че „всеки е ценен и признат във всички наши материали, независимо от техния пол, расов или етнически произход, религия или убеждения , увреждане, възраст или сексуална ориентация“, пишат от „Политико“.

Той призова служителите никога да не се обръщат към публиката с „дами и господа“, а да използват изрази като „Скъпи колеги“. Насоките призоват служителите на Комисията да се въздържат от използването на термините „госпожица или госпожо, освен ако това не е изричното предпочитание на лицето, към което се обръщат“ и вместо това да използват „г-жо универсално“.

Беше предложено служителите да питат хората какви са техните местоимения и да внимават да използват термини като „гей“ и „лесбийка“ като съществително. „Трансджендър, би или интерсекс не са съществителни“, пише в документа. „Кажете транс хора, гей и т.н. или посочете лицето изрично“, предлагат насоките.

Най-противоречивата част от съвета беше „да избягвате да приемате, че всички са християни“.

„Не всички празнуват християнските празници и не всички християни ги празнуват на едни и същи дати“, се казва в документа. Той съветва служителите да избягват изречения като „Коледата може да бъде стресираща“ и вместо това да използват „Почивните дни могат да бъдат стресиращи“.

Насоките препоръчват да не се използва фразата „християнски имена“ и вместо това да се използва „собствено име“, както и да не се използват имена, „които обикновено са от една религия“. Дава се пример за използване на „Малика и Хулио“ вместо „Мария и Джон“, за да се опише „международна двойка“.

Насоките също препоръчват да се избягва използването на „полови думи“ като „man-made“, които трябва да бъдат заменени с по-общи термини.

Насоките не се приеха добре. Кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар на Ватикана и един от най-висшите служители в Светия престол, каза пред Vatican News: „Разбира се, ние знаем, че Европа дължи своето съществуване и своята идентичност на многобройни приноси, но със сигурност не можем да забравим, че един от основните му приноси, ако не и основният, е самото християнство.“

Крайнодесните, разбира се, бяха ужасени.

„Европейската комисия, чрез вътрешен документ, счита коледните тържества за недостатъчно приобщаващи“, написа на страницата си във Facebook Джорджия Мелони, лидер на крайнодясната партия „Братя на Италия“. „В името на една зловеща идеология тя иска да потисне културата на един народ. Нашата история и нашата идентичност не могат да бъдат отменени, те трябва да бъдат уважавани.“

Матео Салвини, лидер на италианската дясна Лига, повтори критиката на Мелони. Той нарече насоките на Комисията „безумие“ и по-късно се подигра със съдържанието им. „Мери, майката. Джон, бащата. Да живее светата Коледа… Надявам се, че в Европа никой няма да бъде обиден“, написа той в Twitter.

Дори бивш еврокомисар се включи в атаките. Антонио Таяни, близък съюзник на бившия италиански премиер Силвио Берлускони и бивш президент на Европейския парламент, написа Twitter: „Да живее Европа на здравия разум!“ след като Дали се отказа от насоките.

Един настоящ служител на Комисията, който не иска да бъде назован, също критикува Дали и нейния документ. „Комисар Дали компенсира пълната си липса на тежест в Колежа на комисарите, като извади от шапката си „приобщаващи насоки“, които деконструират най-елементарните правила“, каза служителят. „Полудяваме. С Дали преживяваме сюрреализъм.“

И Европейският парламент, и Европейският съвет издадоха подобни препоръки към Комисията, но те бяха по-малко ясни в примерите си. През януари 2018 г. Съветът издаде своите насоки за насърчаване на използването на „неутрални по пола съществителни, които не правят предположения за това дали мъж или жена вършат определена работа или изпълняват определена роля“.

Насоките имаха и своите поддръжници. Софи ин ’т Велд, либерален холандски евродепутат, каза, че е обезпокоена от внезапното оттегляне на комисията по въпроса. „Комисар Дали заслужава похвала за това, че има смелостта да се справи с проблема, било то по малко тромав начин“, заяви тя.

„Съгласуваната дезинформация и атаките срещу нея от страна на крайната десница и последващият отговор на тях от комисията са тревожни. Трябва да признаем, че Европа и нейните институции представляват всички. Институциите трябва да бъдат строго неутрални: нека не забравяме, че по-голямата част от европейците не са религиозни.“