Нов кошмар: Банди антиваксъри с черни униформи вилнеят край Солун и отвличат ваксинирани

Полицията в Северна Гърция арестува 11 души в петък, след като директор на гимназия е завързан от предполагаеми членове на самозвана „бдителна“ група, която се противопоставя на ограниченията на пандемията, съобщава АП.

Инцидентът е станал близо до град Катерини, на 430 километра северно от Атина. Заподозрените са хванали и сложили белезници на 61-годишния директор преди ежедневна проверка за COVID-19 на учениците в училището, насила го качили в превозно средство и го откарали до близкия участък, където поискали полицията да му повдигне обвинение.

Вместо това полицията незабавно ги е задържала.

Министърът на образованието Ники Керамеус нарече атаката „немислима“, добавяйки: „Ние ще защитим нашата образователна общност с всички необходими средства“.

Заподозрените – девет мъже и две жени – са обвинени в нападение, отвличане, използване на обиден език и нарушаване на спокойствието, съобщи полицията.

„Заподозрените, действайки заедно, насилствено обездвижиха директора на училището, когато той се приближава до училищния комплекс, слагат му белезници и го принуждават да влезе в превозно средство, за да го откарат в полицейски участък, под предлог, че нарушава конституционните разпоредби“, се казва в изявление на полицията.

Гърция се бори със скок на инфекциите. Правителството обеща да запази училищата и предприятията отворени, но засили натиска върху неваксинираните и наскоро обяви задължителна ваксинация за хора на възраст над 60 години.

Наскоро в северния град Солун и близките градове се появиха групи на „бдителни“, някои носят черни униформи, с аргумента, че ограниченията са незаконни и трябва да им се противопоставят, защото защитавали конституцията.

Една група наскоро повреди място за тестване на Covid-19 в Солун, твърдейки, че тестването е незаконно. Четирима души бяха арестувани и обвинени.

Правителството потвърди в петък обещанието си да се разправи с групировките, заедно с бандите, които продават фалшиви сертификати за ваксинация.

Такис ​​Теодорикакос, министър на обществения ред, определи инцидента в училище като „абсолютно осъдителен“. „Такова поведение е провокативно и неприемливо и полицията не трябва да позволява това да се повтори“.