Юруш на ваксините! На пазара у нас се появи руско устройство, което убива наночиповете на Бил Гейтс

Световната ковид пандемия, продължаваща вече втора поредна година предизвика активизиране на различни категории измамници и мераклии за бърза и лесна печалба чрез използване на човешкия страх и паника, пишат Монитор.

След като през миналата година ало измамниците вкараха в употреба поредния си сценарий за продажба на скъпи вносни лекарства срещо коронавирус, от няколко дни в социалните мрежи е в оборот друг „хитов” артикул. Той е представен като „дечипизатор за премахване на наночип на уникалната промоционална цена от 20 лв.”

„Водеща руска технология, която за щастие вече се предлага и в България.

Лепенка за деактивиране на наночип. Поставя се върху мястото на поставения чип и до няколко минути деактивира устройството чрез дейонизация. Препоръчително време на действие 10 минути. Само сега предлагаме и промоция, две устройства на цената на три.

Семеен пакет за четиричленно семейство – сто лева. Ако се страхувате от поставяне на ваксина, вместо да давате 500 лв. за фалшив сертификат и да участвате в престъпни схеми, само срещу 20 лв. можете вече спокойно да се ваксинирате и след това да обезвредите чипа вкаран чрез ваксината в тялото ви”, пише в предоставеното описанието към артикула.

Предлагания дечипизатор предизвика различни реакции и коментари в социалната мрежи. Някои от потребителите го приеха с чувство за хумор и коментираха, че „революционната технология” на дечипизатора ще направи ваксините безопасни и след като бъде пуснат в масова употреба всички българи вече ще се юрнат масово да се ваксинират.

Други пък приеха нещата сериозно. „Явно това са поредните измамници, които предприемчиво са напипали онази празна ниша на човешката простотия и нашия примитивизъм”, пише Мариета Стайкова. Потребителите гадаеха още и какво ли може да е всъщност показаното на снимката. Според някои това било най-обикновена мезицинска лепенка, а според други капсула против кучешки бълхи. 

Проверка в руските интернет сайтове и социални групи установи, че от около месец в някои от тях действително се предлагат устройства – „дечипизатор для противников вакцинации”. Те обаче не са одобрени от руското здравно министерство и освен това изглеждат доста по-различно от предлаганите в българските социални мрежи.