Опасно време иде към България! Сателитна СНИМКА разкри кога ще ни удари

Усложняване на синоптичната обстановка очакваме в събота. За това предупредиха синоптиците от Meteo Balkans („Метео Балаканс“).

Поради очакваните нови валежи рискът от наводнения ще е висок в района на Южна и Югоизточна България, уточняват те.

„Съветваме да се обърне внимание на речните корита и язовирите, намиращи се в Южна България.

 

През следващите часове валежите у нас могат да предизвикат локални наводнения. 

Според прогнозите на Европейския център за средносрочна прогноза на времето, в Южна България ще паднат повече от 70-100 л /кв.м. Подобни количества валеж могат да предизвикат локални свлачища“, казват още синоптиците от Meteo Balkans.

В нощта срещу петък в западните и северозападни райони ще започнат валежи от дъжд. По високите полета на Западна България, Предбалкана и Северозапада ще има условия за поледици и заледявания. Минималните температури в страната ще са между минус 3° и +5°. По-топло ще се задържи в източните райони – до 8°-10°С, съобщават още от Meteo Balkans.

През деня в петък от запад на изток валежите ще обхванат по-голямата част от страната. По високите полета и планинските райони с надморска височина от 1100-1200 метра ще завали сняг. 

В следобедните часове от запад в Централна и Западна България валежите ще спират, но облачността ще се задържи значителна. 

През деня максималните температури в страната ще се повишат, като най-хладно ще се задържи в Дунавската равнина. Максималните температури ще са между 6° и 11°. Затоплянето ще е най-значимо в източната половина от страната – до 13°-16°. В районите с мъгли или ниска слоеста облачност ще е хладно с максимални стойности на термометъра до 5-8°С.

В планините през нощта срещу петък очакваме усложняване на синоптичната обстановка – особено по проходите Витиня, Петрохан и този на Републиката. Причините са възможните валежи от сняг и заледявания.

През деня ще преобладава облачно време със слаби валежи от сняг. Ще духа силен и бурен югозападен вятър и с него температурите още ще се повишат. Максималната на 1200 метра ще е около 2°, но до края на деня ще достигнат стойности до 5-6°С. Максималните температури на 2000 метра надморска височина – около минус 1°.

Времето по Черноморието ще е предимно облачно, но ще се задържи топло за декември. Около обяд и в следобедните часове ще започнат валежи от дъжд. Ще духа умерен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са 13°-16°. 

Прогноза за София 

През нощта срещу петък ще започнат валежи от дъжд, а по високите южни квартали на София временно ще преминат в сняг. 

През деня в столицата ще е предимно облачно с валежи от дъжд. Подобряване на времето очакваме в следобедните часове. От запад на изток валежите ще спират. През деня ще духа югозападен вятър и с него температурите ще се повишат. Очакваните минимални ще са между 2-3°С, а  максималните до 5-7 °С.

Прогноза за ФПЧ

Очакваме слабо замърсяване на въздуха около големите градове в сутрешните часове. Концентрацията на вредни газове ще е между 70-100µg/m3 при средноденонощна норма 50 µg/m3. 

Времето на Балканите

През следващите часове очакваме нови валежи от дъжд, а причината е преминаващ през полуострова средиземноморски циклон. По-интензивни ще са дъждавете по адриатическото крайбрежие и Южна и Централна  Гърция. В централните части от полуострова и планинските райони  дъждът ще преминава в сняг. В северозападните райони валежите временно ще спрат, но късно след обяд очакваме нови значителни дъждове.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на , в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната