Инфарктен момент: Само 2/3 от ДБ подкрепиха коалиционното споразумение

„Демократи за силна България“ и „Зелено движение“ ще подкрепят коалиционно споразумение с „Продължаваме промяната“. Другата партия в коалицията „Демократична България“ – „Да, България“, в момента обсъжда решението си, съобщава БНТ. 

Днес през целия ден разговорите в партиите, част от коалицията „Демократична България“, продължават. Решение да подкрепят коалиционното споразумение първи взеха от „Демократи за силна България“, като от тяхно име споразумението ще подпише ген.

Атанас Атанасов.

Тази вечер стана ясно и, че от „Зелено движение“ са взели официално решение да подкрепят коалиционното споразумение. Така две от общо трите партии в коалицията имат официални решения на своите органи за подкрепа на коалиционното споразумение. В момента заседава третата партия – „Да България“.

Одобрението е за текста на коалиционното споразумение, все още няма официално решение за подкрепа на конкретни представители от коалицията „Демократична България“ за участие в състава на бъдещия Министерски съвет.

Освен споразумението се обсъжда и номинация за министър на екологията. В общественото пространство за поста редом до името на Борислав Сандов, се завъртя и това на Владислав Панев.

Кога цялата коалиция ще излезе с решение, след като стана ясно, че вече е получен краен вариант на споразумението, коментира съпредседателят Христо Иванов, председател в оставка на „Да, България“:

„Получаваме постоянно варианти, добавят се неща, процесът продължава“, посочи той. На въпрос кога ще стане ясен окончателен вариант, той заяви: „Това питайте мандатоносителя“.

Попитан Борислав Сандов ли ще е окончателната кандидатура за екоминистър, Иванов отговори, че „това ще стане ясно, когато всичко останало стане ясно. Защото всичко това е пакет“.

Що се отнася до това дали Владислав Панев е вариант, Иванов заяви, че между двамата в „Зелено движение“ в момента тече обсъждане. „Те ще решат, тях питайте“.

От „Зелено движение“ коментираха неофициално за БНТ, че тяхната кандидатура ще е една – на Борислав Сандов. В момента тече изпълнителен съвет на партията, а по-късно трябва да се вземе решение и кой ще е номинацията за екоминистър и вицепремиер.

Разговорите в „Да България“ също продължават тази вечер. В момента обсъжданията са на ниво споразумение, тъй като в трите централи няма официално крайно предложение на имената в бъдещия кабинет.

Очакванията до петък цялата коалицията трябва да излезе с официално решение.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ