Ето кой ще има право на ваксина у нас и колко ще ни струва:

Вече има надежда на хоризонта, откакто бе обявена 90%-ната ефикасност на ваксината Pfizer срещу коронавируса . Какви са очакванията на експертите у нас и ще имаме ли всички достъп до нея – ето какво съобщи министър Костадин Ангелов :

Ваксината срещу Ковид-19 ще бъде доброволна и безплатна за всички, съобщи здравният министър.

„Очакваме да приключат преговорите за ваксините.

България е заявила интерес за 3 от първите 6 ваксини и когато бъдат гарантирани тяхната безопасност и стандарти, българите ще имат достъп до тях.

 Ваксинирането ще става доброволно“, обясни проф. Ангелов. 

По думите му достатъчно количества от ваксината ще има за всички рискови групи – хора с хронични заболявания и служителите на първа линия в борбата с Ковид-19.

„Ваксината няма да влиза в имунизационния календар на българите, но ще бъде безплатна за всички български граждани“, посочи здравният министър и увери, че премиерът редовно провежда разговори с ЕК за доставката и за парите, които вече са платени за ваксините.

„Солидарността на европейско ниво е изключително висока. Всяка една държава членка участва активно за борбата с коронавируса. Комуникираме със здравните министри непрекъснато“, каза още проф. Ангелов.

Той съобщи, че на 18 ноември ще има обсъждане на бързите антигенни тестове за това колко надеждни са те и дали може да правим изводи от тях.