Сър Джон Бел, един от създателите на ваксината срещу коронавируса: Резултатът е възхитителен! До Великден 2021 ще ваксинираме най-уязвимите

Снимка: Pixabay

Ваксината срещу коронавируса е тема номер едно от близо година. Мнозина се надпреварваха в изработката й, за да се спасят много животи. Ето докъде се стигна:

Сър Джон Бел, роденият в Канада професор, който е сред създателите на ваксината срещу коронавирус на Университета Оксфорд, заяви пред BBC, че нормалността ще се завърне през пролетта на 2021 г., предаде Dnes.bg.

„Да, да, да – вероятно съм първият, който казва това, но го казвам с известно самочувствие“, убеден е проф. Бел, който е носител на най-високото рицарско звание, връчвано от кралицата на заслужили британци – Рицар на големия кръст на Ордена на Британската империя за принос към медицината.

„Наистина съм възхитен от резултата от ваксината на Pfizer, защото показва, че срещу това малко същество (вирусът) може да се направи ваксина. 90% е невероятно ниво на ефективност, това е теренът за игра и на други ваксини, защото сега не виждам причина да не разполагаме с куп добри ваксини“, сподели ентусиазиран той.

 

Според Сър Джон Бел ефикасните ваксини дават 70-80% възможност до Великден на 2021 г. да бъдат ваксинирани най-уязвимите от Ковид-19 пациенти. Университетът в Оксфорд разработва ваксина срещу коронавируса заедно с гиганта AstraZeneca, като тя може да бъде одобрена до края на годината.

Европейската комисия е сключила договор за закупуването на до 400 милиона дози от нея за членките на ЕС.

Снимка: Pixabay