Проф. Витанов показа мистериозно К-19 листче, което не е за хорски очи! ВИДЕО

„Заразата от коронавирус се разпространява дифузно в 24 области у нас. От попадане в тъмночервената зона са застрашени всички региона в страната без Плевен, Кърджали, Шумен и Разград. Болниците се пълнят, а смъртността е доста висока“. Това заяви математикът проф.

Николай Витанов в сутрешния блок на Нова ТВ.

По думите му днешните данни за новозаразените на COVID-19 не отчитат реалния брой на болните.

„Една трета от хората, които имат симптоми не се регистрират. Дневните данни са само на регистрираните болни. Числото трябва да се раздели на две и след това получената цифра да се умножи по три, за да се получи реалният брой заболели. Тоест днес реалната цифра на заболелите всъщност е около 5100 души“, категоричен е той.

Според него бързите тестове за COVID-19, предложени на клиентите на заведенията, не са решение.

„Репродуктивното число наближа 1.3, което не е добре, защото здравната система се претоварва“, категоричен бе той.

Според математика реално заразените са повече от отчетените в официалните данни, а това се дължи на факта, че разпространението е дифузно.

Проф. Витанов обаче успя да изненада водещата на „Събуди се“ Марина Цекова. Ненадейно той извади от джоба на сакото си лист, прегънат няколко пъти, но изписан и от двете страни с цифри.

„Знаете ли – всички искат да видят какви са числата от реалната прогноза. Никога не съм ги показвал“, заяви математикът.

„Това са числата? Нека погледнем всички!“, попита стъписаната водеща.

„Не, няма да гледате всички! Те не са са хорските очи“, отвърна й проф. Витанов.

„Преди вирусът ни удряше като боксьор, а сега ни души като джудист и не е ясно кога ще ни пусне“, каза още математикът, който уточни, че на мистериозното листче числата били около 500.