Д-р Илиев от Берн зловещо: Поне 40% от всички неваксинирани в България скоро ще са трайно увредени, защото…

В България всички неваксинирани срещу COVID-19 ще се заразят през следващите месеци поради спецификата на Делта варианта, прогнозира българският учен д-р Аспарух Илиев, който завежда лаборатория към университета в Берн.

„Скоростта на нарастване на броя болни и починалите от Ковид не говори за никакъв таван. Приказките, че всички са го изкарали миналата зима безсимптомно, са очевидни глупости на некадърни егомани.“ – пише ученият в профила си във Фейсбук.

Той подчертава, че преболедувалите през миналата година не са защитени и че вече е наблюдавал няколко случая на повторно заразяване.

„2-4% смъртност, 40% с трайни увреждания поне за 6 месеца след преболедуване – уморяемост, главоболие, безсъние, задъхване. Вариантите са два – преболедуване с рискове или ваксинация. Трети вариант с Делта няма.“ – предупреждава д-р Аспарух Илиев.

Той отбелязва, че няма изгледи четвъртата вълна скоро да затихне, а болничната система вече не може да поема адекватно болните.

„Независимо какви легла се разкриват на хартия – без достатъчно персонал интензивното легло не е наистина интензивно, а хотел с кислород.“ – пояснява ученият.

„Президентът, премиерът и министърът на здравеопазването си клатят краката. От десетилетия непрекъснато управлението е в ръцете на безотговорни хора, а обществото напомня на тийнейджър с прилив на хормони – крайно неадекватен, само дискотеки и секс са му в главата.“ – обобщава д-р Илиев.